08:59 / 22.08.2021.

Autor: M.Š./T.V./HRT/Hina

Veći dio požara na Biokovu pod nadzorom

Zračne snage pomažu u gašenju požara na nepristupačnom terenu na Biokovu

Zračne snage pomažu u gašenju požara na nepristupačnom terenu na Biokovu

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Veći dio požara koji je danas buknuo na Biokovu u zaseoku Šošići i na predjelu Gornjih igrana stavljen je u poslijepodnevnim satima pod nazor, doznaje se od zamjenika zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Makarska Maria Čovića.


- Istočni, zapadni i južni dio držimo pod kontrolom sto posto, međutim ovaj sjeverni dio, što je u brdu, nepristupačan, ne možemo doći, to rade zračne snage, tako da bilo koja prognoza bi bila nezahvalna. Vjetar još uvijek puše i otežava nam, međutim sa zalaskom sunca nadam se da će vjetar na tom području biti manji, tako da bi mogla noć biti u redu, rekao je Ivan Kovačević, županijski vatrogasni zapovjednik.

U gašenju požara bilo je angažirano osamdesetak vatrogasca i 17 vatrogasnih vozila a pomagalo je i šest letjelica iz zraka. Skupina vatrogasca dežurat će u blizini požarišta tijekom noći.

Lokaliziran požar  omiškom zaleđu

Prije dva sata lokaliziran je veliki požar u omiškom zaleđu, u mjestu Kostanje.

Buknuo je poslijepodne, a zahvatio je travu i raslinje.

Angažirani su bili i kanaderi, a gašenje je otežavala blizina dalekovoda.


Požar kod HE Vinodol

Izbio je požar i na teško pristupačnom terenu kod hidroelektrane Vinodol u mjestu Tribalj u Primorsko-goranskoj županiji. Vatrogasci su na požarištu i trenutno nema ugroze za objekte.

Požar raslinja na otvorenom prostoru na području Suknovca kod Oklaja i dalje je aktivan. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija, hrastova i borova šuma na trenutačno procijenjenoj površini od 370 ha, a u njegovu gašenju su sudjelovali vatrogasci iz DVIP-a Šibenik i DVD-a Knin.

Tijekom jučerašnjeg dana gasila su se i dva požara na otocima. Požar otvorenoga prostora na otoku Hvaru na lokaciji Stari Grad (Rudina), za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 18. kolovoza, pod nadzorom je gasitelja. Tijekom dana i noći radilo se na daljnjoj sanaciji požarišta gdje je angažirano 20 vatrogasaca s četiri vatrogasna vozila.

Na otoku Braču na lokaciji Novo Selo požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na površini od 2 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su ukupno 42 vatrogasca s 15 vatrogasnih vozila iz DVD-a: Milna, Selca, Pučišća, Bol i Supetar te jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor koji se nalazio na protupožarnom izviđanju te je preusmjeren na ovo požarište. Požar je lokaliziran u 15:40 sati.

Požar koji je u Zadarskoj županiji buknuo jučer popodne na lokaciji Gornje Raštane zahvatio je travu, nisko raslinje i smriku na površini od 40 ha.

Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 36 vatrogasaca sa 16 vatrogasnih vozila iz DVIP-a Zadar, JVP-a Biograd na moru i JVP-a Zadar, DVD-a: Sveti Filip i Jakov, Biograd na Moru, Sv. Mihovil – Galovac, Sukošan, Polača, Zadar i VZ Zadarske županije.

Kao ispomoć vatrogascima u gašenju požara sudjelovala su tri protupožarna zrakoplova Canadair CL-415. Požar je lokaliziran u 17:30 sati.

Ugašen je požar koji je jučer buknuo na lokaciji Cere – Barišini (Žminj) koji je zahvatio travu i nisko raslinje na površini od 5 ha, a na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 18 vatrogasaca s 10 vatrogasnih vozila iz JVP-a Rovinj i DVD-a Žminj, izvijestili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!