22:26 / 06.09.2021.

Autor: Vladimir Šetka/Dnevnik 3/IMS/HRT/Hina

Borba s vatrenom stihijom kod Ražanca: U sumrak smo doznali za požar, u 2.30 odbili smo ga od naselja

Županijski vatrogasni zapovjednik Matej Rudić za HRT je ispričao kako je izgledala borba s vatrenom stihijom

Županijski vatrogasni zapovjednik Matej Rudić za HRT je ispričao kako je izgledala borba s vatrenom stihijom

Foto: Dino Stanin/Screenshot / Pixsell/HRT

Cijelu noć vatrogasci su se borili s požarom koji je buknuo oko 19.20 kod Ražanca blizu Zadra.  Noćas oko 2.30 uspjeli su ga staviti pod kontrolu. Situacija je dobra. Kuće u zaseoku Stojići su obranjene, a 95 posto požara je lokalizirano. Ostala je aktivna linija od 150 metara na zapadnome dijelu koja ne predstavlja izravnu prijetnju, tako da su sve snage i dalje na terenu, potvrdio je u razgovoru za Studio 4 HTV-a županijski vatrogasni zapovjednik Matej Rudić.

- Stanje je trenutno zadovoljavajuće. Požar smo jutros u 6.45 stavili potpuno pod nadzor. Zatražili smo u jutarnjim satima angažiranje dva zračna traktora da nam pomognu u natapanju požarišta, što sada rade avioni zajedno sa zemaljskim snagama, rekao je Rudić jutros za Studio 4 HTV-a.

Požar je bio snažan, nošen vjetrom, nije bilo lako.

- Požar je dojavljen u predvečernjim satima, u sami sumrak. Izbio je na dva mjesta u polju u blizini borove šume. Djelovanjem jake bure proširio se na šumu, uz brdo gdje je imao veliku brzinu širenja i došao je do obiteljskih kuća u zaseoku Stojići. Oko 2.30 ujutro požar smo odbili od naselja i tada je prestala opasnost za obiteljske kuće. Do samog jutra, odnosno do 6.45 smo ga stavili pod nadzor, rekao je.

U gašenju požara sudjelovalo je 15 vozila i više od 40 vatrogasaca. Materijalne štete nema u vidu da su izgorjeli objekti ili vozila.  

Zbog nepristupačnog terena nije se moglo doći vozilima. U Dnevniku 3 HRT-a šef zadarskih vatrogasaca Željko Šoša rekao je da je vatra zahvatila borovu šumu, nisko i visoko raslinje. Na terenu je tada bilo 30-ak ljudi s 10 do 15 vozila. Požar je skrenut na drugu stranu, a gasit će se sigurno čitavu noć, najavio je tada predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Zadra.

Neslužbeno, vatrena linija bila je duga više stotina metara. Na teren su izašli pripadnici nekoliko DVD-ova: Ražanca, Nina, Paga, Sukošana te vatrogasci iz JVP Zadar.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Matej Rudić na novo požarište stigao je izravno s otoka Ugljana - gdje je popodne gorjelo kod Psihijatrijske bolnice. Ondje je požar lokaliziran, no vatrogasci su dežurali cijelu noć. Ozlijeđenih nema, a dio pacijenata bio je evakuiran. Nagorjelo je nekoliko krovišta na skladišnim objektima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!