"Požar pod kontrolom, ali još uvijek se ne može reći da je ugašen"

07:19 / 04.08.2021.

Autor: HRT

Javljanje u Dnevnik HTV-a

Javljanje u Dnevnik HTV-a

Foto: Dnevnik / HRT

Već treći dan vatrogasci se kod Segeta Gornjeg u trogirskom zaleđu bore s najvećim požarom na jadranskoj obali u posljednje četiri godine. Sinoć su obranjene kuće u Labinu Dalmatinskom, a od ranog jutra pomažu i zračne snage. Trenutačno je stanje pod kontrolom, nema otvorenog plamena no vatrogasci su i dalje na terenu jer postoji opasnost od juga i ponovnog aktiviranja požarišta. Prve procjene pokazuju da je izgorjelo 1600 hektara raslinja, borove šume i maslinika. 


Požar u Segetu Gornjem, koji je buknuo u ponedjeljak ujutro, još nije lokaliziran, a reporterka HTV-a Mariola Milardović Perić javila se u Dnevnik iz područja zahvaćenog požarom te rekla kako puše vjetar, koji srećom nije jak.

Požar je pod kontrolom, ali još uvijek se ne može reći da je ugašen

Požar u Segetu Gornjem još nije lokaliziran

U Labinu Dalmatinskom uz svaku kuću je vatrogasno vozilo

Milanović obišao područja opustošena požarom

Tucaković: Više nema otvorenog plamena, ali ima dosta izdimljavanja

Tijekom noći je na terenu bilo 106 vatrogasaca s 37 vozila. Očevidom je utvrđeno da je uzrok požara iskrenje dalekovoda izazvano kratkim spojem nastalim zbog građevinskih radova, objavila je policija.

- Pomoć nam je došla iz cijele Hrvatske. Zahvaljujem svim kolegama. Nadamo se da ćemo zaustaviti ovo širenje požara. Važno je da smo obranili Labin Dalmatinski. U zaseoke nam je bio problem doći s velikim vozilima jer su putevi često nepristupačni. Snalazimo se kako znamo, kazao je Roko Maletić, zapovjednik DVD-a Kaštela. 

Ne znamo kakva će dalje biti situacija s požarom jer vjetar stalno mijenja smjer i ništa nije moguće predvidjeti. Na terenu nema velikog plamena, samo dim, rekli su vatrogasci. Procjenjuje se da, iako je riječ o zaista velikoj izgorenoj površini, materijalna šteta neće biti velika jer je uglavnom riječ o teško pristupačnom i nenaseljenom terenu gdje većinom rastu trava, eterično bilje, kadulja i vrijesak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!