Na požarištima na Braču i Hvaru više nema otvorenog plamena

18.06.2022.

12:41

Autor: M.Š./Hina/HRT

Požari na Braču i Hvaru

Požari na Braču i Hvaru

Foto: Dnevnik / HRT

Požar koji je u nedjelju prije podne buknuo iznad Pučišća na Braču večeras je stavljen po kontrolu. U opasnosti su bile i kuće koje su vatrogasci jedva uspjeli spasiti. Požar u naselju Pitve, nedaleko Jelse, na Hvaru je lokaliziran. Na oba požarišta cijelu će noć dežurati vatrogasci.

Iz Pučišća se u središnji Dnevnik HTV-a javio novinar Branko Dobrota.

- Što se požarišta na Braču istočno od Pučišća tiče, izgorjelo je, neslužbeno doznajemo, 20 hektara borove šuma, ali i nešto maslina. Bit će procijenjena velika materijalna šteta. Glavni vatrogasni zapovjednik otoka Brača Nikola Martinić Dragan imao je danas pune ruke posla, 60 gasitelja bilo je na požarištu, izvijestio je Dobrota koji je s njim i razgovarao.

- Kako je požar počeo, s ovakvim na kraju dana moramo biti zadovoljni. Materijalna šteta je velika, izgorjele su masline, jedna štala. Međutim, velik broj objekata koji su više vrijedni, vozila i poljoprivredni objekti na terenu su obranjeni. Pomagala su nam cijelo vrijeme tri kanadera, jedan airtractor Fireboss. Ovakve požare praktički je nemoguće gasiti bez sinergije zemaljskih i zračnih snaga. Izgorjelo je dosta površine koja nije održavana. Svi oni koji mogu trebali bi se brinuti za svoje poljoprivredne površne. Zapuštene i nepokošene površine pretrpjele su veću štetu, a pokošene znatno manju ili nikakvu štetu, rekao je zapovjednik operativnog područja Brač Nikola Martinić Dragan.

- Prije nekoliko minuta stigla je informacija s požarišta kod Pitava. Slična je situacija - nema otvorenog plamena ni na Hvaru ni na Braču. Ima samo izdimljavanja i vatrogasci će ostati cijelu noć. Sutra dolaze kopnene snage pomoći u sanaciji požarišta, istaknuo je Dobrota.

Ranije informacije s požarišta

- Na Braču na području Pučišća, iznad kamenoloma gori, sve kopnene snage su tamo, kao i kanader, izvijetio je za HRT Ivan Kovačević, vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije.

- Na Hvaru su na terenu isto sve snage. Isto radi kanader. To je iznad Jelse, kod Pitvi, u pitanju je gusta borova šuma, dodao je, ističući da trenutno nisu ugrožene kuće niti na Braču niti na Hvaru te da se nada da neće niti biti. 

- Trenutačno je dužina požarom zahvaćene površine oko 500 metara a širina i do 30 metara, rekao je Hini zapovjednik DVD-a Jelsa Roman Radonić.

Vatru po njegovim riječima širi lagana bura, no stambeni objekti i kuće nisu ugroženi.

Požar gasi 30 vatrogasaca s devet vatrogasnih vozila, a u pomoć im je priskočio i kanader.

I vatra na otoku Hvaru - u jednom je trenutku zaprijetila kućama, no, na sreću, to je - uz pomoć kanadera - spriječeno. U gašenju požara kod Pitava sudjeluje 40-ak vatrogasaca s 10-ak vatrogasnih vozila, a gori oko 10 hektara borove šume na nepristupačnom i strmom terenu. Istražuje se uzrok požara. Neslužbeno, u pitanju je ljudski nemar.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!