[VIDEO] Požar na Čiovu pod nadzorom, ali opasnost još nije prošla

10.07.2021.

13:15

Autor: HRT

Požar na Čiovu

Požar na Čiovu

Foto: Stela Sep/Boris Jurković / HRT

Oko podneva na otoku Čiovu buknuo je prvi veliki ovosezonski šumski požar. Samo zahvaljujući iznimno brzoj reakciji vatrogasnih snaga na terenu, uz pomoć kanadera, kuće su obranjene i požar je stavljen pod nadzor. 

Izgorjelo je oko 60 hektara borove šume, niskog raslinja i maslinika. Katastrofa je izbjegnuta brzom reakcijom vatrogasaca koji su s pomoću kanadera - obranili kuće. Zbog vjetra - opasnost još nije prošla.

Iako je sada situacija pod kontrolom, bilo je kritičnih trenutaka. Vatra je gutala sve pred sobom. Potpomognuta vjetrom i visokom temperaturom primicala se kućama. No stotinjak vatrogasaca na tlu i tri kanadera u zraku ubrzo su je obuzdali.

Ipak, i tijekom noći - područje će se nadzirati.

Prvi je ovo veći ovosezonski požar koji je, srećom, završio bez žrtava i znatnije materijalne štete.

- Uzrok požara još nije poznat, ali zato znamo da je izgorjelo 50 hektara niskog raslinja, borove šume i maslinika. Požar je napokon stavljen pod kontrolu, nakon gotovo sedam sati gašenja i to najviše zahvaljući zračnim snagama. Angažirana su tri kanadera te dva helikoptera. Unatoč vjetru koji je otežavao gašenje vatru su ipak uspjeli obuzdati, izvijestila je u središnjem Dnevniku HTV-a naša reporterka Magdalena Šipić

Na terenu su zemaljske snage. 91 vatrogasac, 27 vatrogasnih vozila s trogirskog, kaštelanskog, solinskog i splitskog područja. Napokon je otvorena i cesta prema Okrugu Gornjem, tako da su brojni mještani i turisti napokon mogli doći do svojih domova i apartmana.

- Vatrogasci ostaju i dalje. Slijedi sanacije i čuvanje požarišta. Potom će uslijediti očevid nakon čega ćemo znati točan uzrok ovoga požara, dodala je. 

Pogledajte prilog o današnjem danu na Čiovu iz središnjeg Dnevnika. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!