08:44 / 20.08.2021.

Autor: Vijesti u 8/IMS/M.Š./HRT

Gase požar kod Oklaja, kaznena prijava 23-godišnjaku zbog požara na Hvaru

Gašenje požara kod Oklaja

Gašenje požara kod Oklaja

Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica / HRT

Požar na području Suknovca kod Oklaja aktivno se gasio i protekle noći zemaljskim snagama, na požarište su jutros u 6,40 sati upućena dva Canadair, a trenutna je opožarena površina od 370 hektara, priopćerno je u petak iz Hrvatska vatrogasne zajednice (HVZ).

U gašenju požara kod Oklaja, koji je dojavljen jučer u 17,40 sati u ŽVOC Šibenik, do sada je sudjelovalo 77 vatrogasaca iz JVP-a Knin i Drniš, VZŽ Šibensko-kninske županije, DVIP-a Šibenik te DVD-ova Drniš, Biskupija, Ružić, Promina, Sveti Juraj Kistanje, Dubravice, Ervenik i Knin, sa 27 vatrogasnih vozila. Pomagala su im i četiri zrakoplova Canadair i dva zrakoplova Air Tractor.

Vatrom je zahvaćeno nisko raslinje, makija, hrastova i borova šuma na trenutno procijenjenoj površini od 370 hektara.

- Situacija je dosta dobra. Imamo još nešto otvorene vatre, ali ono što je preko noći prijetilo prema naselju Zrilići i prema prominskim selima. Taj smo dio opasnosti otklonili, rekao je za HTV zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije Darko Dukić

Pod kontrolom vatrogasaca požar na Hvaru

Požar na otoku Hvaru, na lokaciji Stari Grad (Rudina), pod kontrolom je vatrogasaca te se saniraju rubni dijelovi požarišta, naveli su iz HVZ-a. Požar se gasi od srijede, 18. kolovoza, a vatrom je zahvaćeno nisko raslinje i borova šuma na površini od 15 hektara.

Tijekom jučerašnjeg dana u gašenju su sudjelovala ukupno 72 vatrogasca s 18 vatrogasnih vozila iz JVP-a Split i Podstrana, sezonske intervencijske vatrogasne postrojbe Jelsa i Sućuraj, te vatrogasci iz DVD-ova Stari Grad, Hvar, Jelsa, Split, Žrnovnica, Omiš, i Dugi Rat kao i četiri protupožarna zrakoplova Canadair CL-415.

Tijekom noći i jutra obavljena je smjena vatrogasaca na požarištu.

Kaznena prijava 23-godišnjaku

Policija je podnijela kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu protiv 23-godišnjaka, osumnjičenog za izazivanje požara kod Starog Grada na Hvaru, te je predan pritvorskom nadzorniku, izvijestila je u petak Policijska uprava splitsko-dalmatinska.

Kako se navodi, 23-godišnjaka se sumnjiči da je 18. kolovoza oko 22,30 sati, dok se nalazio na plovilu, ispalio signalnu raketu koja je izazvala požar u uvali Stupišće na otoku Hvaru.

Time je počinio teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti.

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) ranije danas su priopćili da je požar na Hvaru, na lokaciji Stari Grad, pod kontrolom vatrogasaca te se saniraju rubni dijelovi požarišta. Požar se gasi od srijede, 18. kolovoza, a vatrom je zahvaćeno nisko raslinje i borova šuma na površini od 15 hektara.

Ugašen požar na području Omiša

Požar na području Omiša, predio Srijane, koji je izbio jučer popodne, ugašen je sinoć u 20,15 sati. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i biljne naslage površine 600 ćetvornih metara na teškom terenu gdje su strme litice i gusta vegetacija.

U gašenju požara sudjelovalo je Air Tractor koji je preusmjeren sa protupožarnog izviđanja te je sa nekoliko bacanja sanirao izdimljavanja na požarištu, a od zemaljskih snaga na sanaciji i dežurstvu sudjelovali su DVD Gata i Kučiće s ukupno 14 vatrogasaca i četiri vatrogasna vozila.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!