Požar na Lavdari, ljudi evakuirani

17.07.2021.

09:19

Autor: M.Š./HRT

Požar na Lavdari

Požar na Lavdari

Foto: Screenshot / HRT

Požar koji je oko ponoći buknuo na otoku Lavdari u zadarskom arhipelagu stavljen je pod kontrolu, sve kuće su obranjene, a tijekom noći evakuirano je 50-ak osoba, potvrdio je u subotu zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Mate Rudić.

- S te sjeverne strane otoka brzo se kretao prema drugoj strani na kojoj su kuće u kojima je bilo 50-a stranih turista. Kada se vidjelo a zbog teškog terena se ne može pristupiti gašenju, vatrogasci su odlučili da je najbolje evakuirati mještane. Angažirane su lučka kapetanija i pomorska policija, rekao je Nikola Milić, načelnik Stožera civilne zaštite općine Sali - Dugi otok.

- Vatrom je zahvaćena velika površina zapadnog dijela otoka, maslinici, borova šuma i nisko raslinje. Najvažnije je da su noćas evakuirani ljudi, a bilo je domaćih, turista, djece. Požar je gasilo 25 vatrogasaca JVP-a Zadar i DVD-a Sali, dva kanadera i sada još jedan air tractor polijeva rubove opožarenog terena, rekao je Rudić za Hinu.

Vatra se, kaže, gasila s kopna, mora i iz zraka. Bila su uključena dva vatrogasna broda te plovila Lučke kapetanije.

- Uskoro stižu nove snage jer će se požarište čuvati cijeli dan, rekao je zapovjednik Mate Rudić.

Dojavu o požaru na otoku Lavdari Županijski centar 112 u Zadru primio je sinoć poslije 23 sata.

Prema otoku su odmah upućena plovila Pomorske policije i Lučke kapetanije te vatrogasci JVP-a Zadar i DVD-a Sali.

Pola sata nakon ponoći plovilima pomorske policije, Lučke kapetanije i privatnim brodicama evakuirano je 50-ak osoba i svi su smješteni u Salima na Dugom otoku. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!