06:42 / 26.09.2018.

Autor: HRT

Požar na Pelješcu stavljen pod kontrolu

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U tijeku je sastanak županijskog vatrogasnog stožera Dubrovačko-neretvanske, koji je sazvao ministar obrane Damir Krstičević.
Vatrena fronta na Pelješcu kod zaseoka Kajanovići-Glabalovo, te kod naselja Mokalo tijekom noći je zaustavljena, a tri kanadera jutros su pomogla gasiteljima na požarištima kod naselja Mokalo, Podstup i Radošić na Pelješcu. zatim su upućeni u gašenje požara kod Metkovića. Kao uzrok požara na Pelješcu mještani spominju dalekovode. 

Vatrena fronta na Pelješcu kod zaseoka Kajanovići-Glabalovo, te kod naselja Mokalo tijekom noći je zaustavljena i trenutačno nema velikih otvorenih požara kod mjesta Orebić, izvijestili su iz Dubrovačko-neretvanske županije. Vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županija Stjepo Simović istaknuo je kako je situacija bolja, no kako vatrogasci naravno i dalje ostaju na terenu. ''Moramo dobro paziti, mjestimično ima manjeg plamena koji vjetar lako raplamsa. Požar je daleko od ugašenog za sada'', rekao je.

Na terenu su sve lokalne vatrogasne snage, vatrogasci s područja drugih županija, Državne intervencijske postrojbe (DIP). Ukupno je angažirano 300 gasitelja sa 63 vozila. Na gašenje požara na području Orebića-Mokalo-Podstup u ranim jutarnjim satima došla su i dodatna 52 pripadnika kopnenih snaga iz vojarne "126. brigade HV-a" u Sinju sa sedam motornih vozila te je trenutno na požarištu angažirano ukupno 102 pripadnika vojske i 12 motornih vozila. 

Ministar obrane Damir Krstičević obišao je opožareno područje kod Orebića i održao sastanak županijskog vatrogasnog stožera, gdje je istaknuo kako iznimno cijeni angažman i trud svih ljudi na terenu, koji su cijelu noć bili angažirani u borbi s vatrenom stihijom. Tijekom jučerašnjeg djelovanja triju kanadera na Pelješcu ostvaren je nalet od oko 15 sati, pri čemu je na požarište izbačeno oko 660 tona vode.


Stanje na Pelješcu komentirao je jedan od kapetana posade na kanaderu bojnik Željko Žugaj naglasivši kako je riječ o požaru koji je iznimno složen za gašenje zbog jakih udara bure i turbulencija. „Konfiguracija terena dodatno je usložnjavala gašenje požara koji je zahvatio veliku površinu, a dva puta nismo ni mogli prići požaru. Tek kad se situacija malo primirila, počeli smo s gašenjem i ostali do pred kraj dana kada je bura ponovno ojačala“, pojasnio je bojnik Žugaj.

"Trenutačno stanje je takvo da imamo još dva ozbiljna požara na jugu Dalmacije. Jedan požar tu na Orebiću. Cijelu je noć bio aktivan. Obuhvatio je veliki prostor. Cijelo vrijeme jučer je prijetio i imovini i ljudima. Nažalost su izgorjele četiri kuće, a žrtava nije bilo. Požar su gasili i kanaderi. Bio je i jaki vjetar, ali su kanaderi ipak uspjeli nešto napraviti. Kod Metkovića je situacija isto ozbiljna, iznad mjesta Kula Norinska je veliki požar. Gasitelji su na terenu. Očekuje da bi kanaderi uskoro opet mogli uzletjeti, ako im to vremenski uvjeti budu dopuštali. Požar još nije pod kontrolom. Vatrogasci daju sve od sebe", izjavio je za Jutarnju kroniku HRA ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić.U požaru su jučer nagorjela četiri stambena objekta - fasade i krovišta kuća u selu Stankoviću. Kod Kule Norinske prevrnula se cisterna DVD-a Metković, pri čemu su lakše ozlijeđena dvojica vatrogasaca. Gorjelo je sinoć i na Telegrinu, vrhu sa sjeverne strane splitskog Marjana. No 40 vatrogasaca s 15 vozila požar je brzo stavilo pod nadzor. Izgorjela je gusta borova šuma, no još se ne zna o kolikoj je površini riječ. Na terenu su ostali cijelu noć.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!