10:39 / 13.10.2020.

Autor: Sara Badžek/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Požar u Mariji Bistrici, šteta velika

-

-

Foto: - / -

U nacionalnom marijanskom svetištu u Mariji Bistrici noćas je buknuo požar u gospodarskim zgradama.
Požar koji je u noći s ponedjeljka na utorak izbio na gospodarskim zgradama u dvorištu Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici je ugašen, a u požaru nije bilo unesrećenih niti je stradao i jedan sakralni objekt, priopćila je Zagrebačka nadbiskupija.

Navode da je požar izbio oko tri sata u noći u tzv. gospodarskim zgradama u dvorištu Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici. Na teren su, odmah po pozivu, izašli vatrogasci iz Marije Bistrice, Zaboka, Tugonice - Podgrađe, Laza te Bedekovčine koji su požar u potpunosti ugasili u devet sati ujutro.

U gospodarskim zgradama nalazili su se dvorana za pastoralne susrete mladih, prostorija za razglas crkve na otvorenom, alatnica sa spremištem, prihvatilište hodočasnika, dvorana za probe zbora, prostorije župnog Caritasa te katehetska dvorana.

Izgorjelo je kompletno krovište istočnog dijela kompleksa te većina krovišta s južne strane.

- Sve su prostorije u potpunosti ili većim dijelom uništene, napominje se u priopćenju.

Ističu da u požaru nije bilo unesrećenih te nije stradao niti jedan sakralni objekt, već je nastala samo materijalna šteta na popratnim objektima. Uzrok požara i materijalna šteta tek se trebaju utvrditi očevidom koji je u tijeku.

Zagrebačka nadbiskupija poručuje i da ovaj požar neće utjecati na program svetišta koji će se odvijati prema ustaljenom rasporedu. Svete mise kroz tjedan su u 10,30 i 18 sati, subotom u 11 i 18 sati te nedjeljom u 7,30, 9, 11, i 18 sati.

Prilika za sakrament ispovijedi je svakodnevno prije svetih misa. Bazilika je otvorena tijekom cijeloga dana te je slobodan ulaz hodočasnicima uz pridržavanje propisanih mjera vezanih uz pandemiju koronavirusom.

Prema riječima zapovjednika Zagorske javne vatrogasne postrojbe Dražena Sinkovića, vatrogasni operativni centar dojavu o požaru zaprimio je oko 2.55 sati, a nekoliko minuta kasnije vatrogasci su stigli na mjesto požara.

- Kad su vatrogasci stigli, požar se već razbuktao. Krenulo se u akciju gašenja i oko 5 sati požar je stavljen pod kontrolu, kazao je Sinković za Hinu. Dodao je da je vatrom bila zahvaćena konstrukcija krovišta, kao i drveni stropovi i podovi te da je jedino što su vatrogasci mogli učiniti bilo spriječiti širenje požara na susjedne objekte.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!