Poslijepodne moguć jak vjetar u vodičkom zaleđu, vatrogasci spremni

03.08.2022.

07:34

Autor: T.V./HRT

 Ivica Begić, zapovjednik JVP Vodice

Ivica Begić, zapovjednik JVP Vodice

Foto: HTV / HRT

Požari u vodičkom zaleđu, kod Jadrije i Srime, lokalizirani su. Dvadesetak vatrogasaca i dalje sanira i čuva požarište jer za poslijepodne je najavljeno jačanje vjetra.. Požar koji je planuo na vodičkom zaleđu jutros je lokaliziran. S vatrom se neumorno borilo 70-ak vatrogasaca na 250 hektara površine. Kuće nisu stradale, a najveća šteta nastala je na poljoprivrednim površinama. Nije stradao nijedan objekt, ali velika je šteta na poljoprivrednim površinama. Uzroci požara i dalje se istražuju, no prema svemu sudeći - podmetnuti su.


- Dima i dalje ima, ali vatre nema, to je trenutačno najvažnija informacija. Na terenu je i dalje dvadesetak vatrogasaca, s požarišta je u Dnevnik u podne javio novinar HTV-a Petar Mikuličin.

- Jutros u 7.30 požar smo proglasili lokaliziranim. S obzirom na stanje vegetacije i na meteorološke uvjete, teško je tvrditi da nema ugroze. Mogu reći jedino da će vatrogasci odmah reagirati ako se pojavi dim ili otvoreni plamen, rekao je zapovjednik JVP-a Vodice Ivica Begić.

Kaže kako se u popodnevnim satima očekuje jačanje vjetra.

- Prema tome smo i napravili raspored snaga koje dežuraju na požarištu. Mogu reći da su jučer 75 gasitelja s 26 vozila, četiri kanadera i dva air tractora požar brzo stavili pod nadzor, istaknuo je Begić.

Srećom, u požaru nisu stradali objekti.

- Nema oštećenih objekata, ali ima dosta štete na poljoprivrednim površinama, tako da je tu najveća šteta, kaže.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković jučer je iznio sumnju da su požari podmetnuti. Begić kaže da on može samo reći kakvo je zatečeno stanje na terenu.

- Imali smo tri požara u razmaku od tri kilometra u vremenu od 5 minuta, nakon dvadesetak minuta imali smo požar udaljen 15-20 kilometara, dakle na području Dubrave. Naš je posao da, ako postoje neki tragovi na terenu koji upozoravaju na uzrok požara, da ih sačuvamo. Druge službe rade na otkrivanju uzroka požara i nadam se da će brzo izaći u javnost, rekao je Begić dodajući da je, nažalost, vodičko područje poznato po požarima.

- Stanje je puno bolje nego jučer, požar u Dubravi je lokaliziran, a ovaj na području Vodica, Srime i Jadrije je pod kontrolom vatrogasaca. Na terenu je tijekom noći dežuralo 70-ak vatrogasaca, javio je u emisiji Studio 4 novinar HTV-a Petar Mikuličin.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Šibenika Volimir Milošević rekao je da je noć protekla mirno unatoč tomu što je na nekoliko mjesta vatra ponovno planula.

- Imali smo sporadična obnavljanja, no vatrogasci su uspjeli na vrijeme spriječiti da se požar ponovno rasplamsa. Dobra je stvar što nije bilo puno vjetra, bura je na požarištu Srima-Jadrija bila slaba, a na području Dubrave je nije ni bilo, izvijestio je Milošević.

Požar se tijekom noći nije širio prema Vodicama, Srimi i Jadriji.

- Površina koju smo jučer zaključili kada smo stavili požar pod kontrolu ostala je ista, što znači da se požar nije proširio. Sada obavljamo smjenu vatrogasaca koji su noćas bili na terenu i koji su sanirali rubove novim snagama koje će tijekom dana biti na požarištu, rekao je Milošević.

Nadaju se da neće biti potrebe za intervencijom kanadera.

- Naša je želja da se danas piloti i posade zrakoplova odmore, nismo ih planirali dizati ako ne bude potrebe, kaže.

Zahvaćeno je veliko područje.

- Požar Srima-Jadrija zahvatio je oko 250 hektara, a požar u Dubravi osam hektara, što znači da je ukupno zahvaćena površina od 258 hektara, otkriva Milošević dodajući da je vatrogascima najveći problem vjetar i nepristupačan teren. 

Uputio je apel stanovništvu kako bi u slučaju požara situacija bila povoljnija za vatrogasce.

- Apelirao bih na ljude na ovom području, a i na ostalim dalmatinskim područjima, da urede svoje okućnice, sklone smeće, gorivi otpad, plastiku i ostale stvari kako bi, u slučaju da se ovako što ponovi, situacija vatrogascima bila povoljnija, rekao je Milošević dodajući da nema potrebe da se zalijevaju vrtovi i krovovi dok je požar još udaljen jer tada vatrogasci imaju problema s kapacitetom vode u hidrantskim mrežama.

- Situacija je dosta dobra, tijekom noći smo imali samo na par mjesta novo izbijanje vatre koje je vrlo brzo sanirano i u ovom trenutku nema potrebe za dizanjem kanadera na ovom požaru između Šibenika i Vodica, a slična je situacija na požaru u šibenskoj Dubravi, rekao je jutros za Hrvatski radio zapovjednik vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije Darko Dukić

Lokalizirani požari na području Šibensko-kninske županije

Požari na području Šibensko-kninske županije su lokalizirani, a tijekom noći su vatrogasci dežurali na požarištima, objavila je jutros Hrvatska vatrogasna zajednica.

U požaru otvorenog prostora na području Vodica, na Vodičkoj zaobilaznici, zahvaćena je trava, nisko raslinje, smrika i borova šuma na površini od 250 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je ukupno 74 vatrogasaca sa 26 vatrogasnih vozila te 4 Canadaira i 3 Air Tractora, a tijekom noći organizirano je dežurstvo od strane IVP Šibenik, JVP Vodice i Šibenik, DVD-a Vodice, Šibenik, Pirovac, Brodarica-Krapanj, Zablaće i Tisno sa ukupno 41 vatrogascem i 14 vozila.

I požaru na području Dubrave, Podi kod Šibenika, tijekom noći bilo je organizirano dežurstvo od strane JVP Šibenik, DVD-a Šibenik, Grebaštica, Zablaće, Bilice i Perković sa ukupno 25 vatrogasaca i 8 vozila. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje, hrastova i borova šuma na površini od 8 ha, a u gašenju je ukupno sudjelovalo 38 vatrogasaca sa 14 vatrogasnih vozila te dva protupožarna zrakoplova Canadair CL 415 i dva Air Tractora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!