18:27 / 19.08.2020.

Autor: Ivana Šilović/Dnevnik 3/B.A./HRT

Požara 16 posto manje, ali izgorjela za petinu veća površina

-

-

Foto: - / -

Požarna sezona još traje. U Hrvatskoj su ove godine zabilježena 4693 požara otvorenog prostora.
Požarna sezona još traje. U Hrvatskoj su ove godine zabilježena 4693 požara otvorenog prostora, pri čemu je izgorjela površina od oko 40 tisuća hektara. Broj požara u odnosu na prošlu godinu smanjio se za 16 posto, ali je izgorjela za petinu veća površina.

Izrazito sušno ljeto donijelo je i veći broj požara u priobalju. Najčešći uzrok - suha grmljavinska nevremena.

- Ova sezona ove godine izgleda kao malo mirnija, međutim, nije. Imamo 72 požara do 15. kolovoza više u odnosu na prošlu godinu ili 3294 požara, što je za oko 2,3 posto više požara u priobalju nego što je bilo u prošloj godini, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Upravo zato sve raspoložive snage i dalje su vrlo aktivne. Uz pomoć vojske i policije.

- Treba biti vrlo oprezan, na vrlo visokom nivou mobilnosti, aktivirani su svi sezonci, zapovjedništva drže sezonu u potpunoj pripravnosti, ističe Tucaković.

U četiri dalmatinske županije od Zadra do Dubrovnika pomno se prati situacija.

- Ove godine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji je dobro, imali smo dva veća požara koje smo odmah ugasili isti dan tako da ih ne smatramo velikima, kaže Stjepan Simović, zapovjednik Županijske vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije.

Aktivni su i vatrogasci na 12 lokacija od Istarske do Dubrovačko-neretvanske županije.

- Svaki dan kad je veća opasnost imamo air tractor koji prelijeće našu županiju i u kontaktu je sa mnom, ako se što uoči, da se brzo reagira, kaže Simović.

Na svu sreću, posla danas nije imala javna vatrogasna postrojba Metković, koja je obilježila 20. obljetnicu osnutka.

- Nakon 20 godina ponosno mogu reći da imamo postrojbu koja je sigurno druga postrojba u županiji, a možda čak i prva kad bi se uzeo omjer nas i dubrovačkih vatrogasaca, kaže Jure Pilj, zapovjednik JVP-a Metković.

- Preporučujem mladima ljudima da se učlane u DVD-ove širom Hrvatske jer je vatrogasac časno zanimanje, poručuje Željko Martinac iz JVP-a Metković.

Svoju čast i hrabrost dokazuju svakodnevno.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!