Požari divljaju Mediteranom, a neodgovorni još uvijek pale roštilje i baklje na otvorenom

09.08.2021.

13:00

Autor: Hina/HRT

Požar

Požar

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Nastavlja se razdoblje velike opasnosti od izbijanja požara, iz Državnog hidrometerološkog zavoda kažu da je pred nama još jedan toplinski val, a indeks opasnosti od požara vrlo je velik za područje Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) stoga su u ponedjeljak pozvali građane na dodatan oprez i na pridržavanja općih mjera za sprečavanje izbijanja požara.

Najveći angažman na požarima otvorenog prostora u Hrvatskoj jučer su imali vatrogasci Dubrovačko-neretvanske županije, a svi su požari u toj županiji pod kontrolom vatrogasaca.

Među njima pod nadzorom vatrogasaca je požar na području Trnovice u blizini granice sa BiH, za koji je JVP Dubrovačko Primorje zaprimilo dojavu 4. kolovoza u 11 sati. Nema otvorene vatre, a vatrogasci JVP Dubrovačko Primorje osiguravaju požarištu s jednim vatrogasnim vozilom.

Sinoć je lokaliziran i požar otvorenog prostora na području Glušci, koji je u 11 sati dojavljen u JVP Metković. Opožareno je oko 3 hektara trave, niskog raslinja i borovine. U gašenju požara sudjelovalo je 30 vatrogasaca s 8 vatrogasnih vozila iz JVP-a Metković, DVD-a Metković i Vid, a pomoć iz zraka pružio im je Air Tractor. Požar je lokaliziran sinoć u 19 sati, a tijekom noći požarište su sanirali pripadnici JVP-a Metković te DVD-a Metković i Vid s 12 vatrogasaca i 4 vozila.

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice ističu da unatoč svim pozivima na oprez i upozorenjima na opasnost od požara, neodgovorni pojedinci i dalje svojim postupcima ugrožavaju sigurnost građana i turista.

Naime, makarski vatrogasci su jučer imali pet intervencija zbog upotrebe roštilja i korištenja baklji na otvorenom.

Zato HVZ još jednom upozorava građane na zabranu paljenja bilo kakve vatre na otvorenom. Ukoliko primijetite dim ili požar odmah zovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112.

Podsjećaju i da su za neodgovorno ponašanje kojim se izazove požar, predviđene visoke kazne.

Novčanom kaznom u iznosu od 15.000,00 do 150.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2.000,00 kn do 15.000,00 kn. Nepromišljenim spaljivanjem može se počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine za što se može izreći kazna zatvora do tri godina, ako je djelo počinjeno iz nehaja, navode iz HVZ-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!