Požari na otvorenom, oprez prilikom spaljivanja korova!

24.02.2023.

10:53

Autor: HRT

Požari na otvorenom, oprez prilikom spaljivanja korova

Požari na otvorenom, oprez prilikom spaljivanja korova

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

Varaždinska policija objavila je apel građanima na oprez prilikom spaljivanja korova na otvorenom. Upozoravaju kako s dolaskom ljepšeg vremena, a time i radova na otvorenom - bilježe porast broja požara. 


Apeliramo na sve građane da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, da vatru ne ostavljaju bez nadzora jer i mala nepažnja može imati velike posljedice. U cilju prevencije ovakvih i sličnih događaja, upozoravamo građane koji spaljuju korov, suho raslinje, granje i slično, da svako nekontrolirano loženje vatre na otvorenom prostoru može prouzročiti požar, objavila je policija.

Mjere opreza prilikom paljenja koje su građani dužni poduzeti


​- spaljivanja obavljati samo danju i za mirna vremena,
​- prije početka loženja vatre o tome obavijestiti nadležnu vatrogasnu postrojbu
- oko mjesta na kojem će ložiti vatru očistiti travu i dugi zapaljivi materijal,
- osigurati vodu i druga priručna sredstva za gašenje,
- ne napuštati mjesto loženja dok se vatra nije u potpunosti ugasila.

Kaznena odgovornost i visoke novčane kazne


Napominju kako je u slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno odmah o tome obavijestiti vatrogasce i druge žurne službe. A ako uslijed spaljivanja nastane požar koji bi imao kao posljedicu veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote, isto je podložno visokim novčanim kaznama pa i kaznenoj odgovornosti, dodaju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!