Požeško-slavonskoj županiji stigla pomoć Vlade, isplate građanima već za dva tjedna

18:36 / 13.09.2021.

Autor: Sanja Najvirt/Krešo Fumić/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Katastrofalna tuča u srpnju

Katastrofalna tuča u srpnju

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Nepuna dva mjeseca od prirodne katastrofe - tuče, Požeško-slavonskoj županiji stigla je pomoć Vlade od gotovo 70 milijuna kuna. Građanima će se pomoć isplaćivati u iduća dva tjedna. Najviše novca dobit će poljoprivrednici - ukupno dvadeset milijuna kuna. Onima kojima su oštećeni stambeni objekti, a nisu osigurani, država će pokriti trideset posto troškova sanacije. 

Nakon katastrofalne tuče u srpnju - apokaliptičan prizor. Uništene kuće, automobili, usjevi na poljima, voćnjaci, vinogradi. Ukupna šteta - golema, veća od 150 milijuna kuna. Odmah se krenulo u procjenu štete osiguranih objekata i usjeva, ali i onih koji to nisu.

Za poljoprivrednika, kojemu su 22 hektara ratarskih kultura ostala neosigurana - naknada štete je spas od propasti.

- Ako dobijem bilo što to će mi pomoći, radi se o soji, nju nisam osigurao i ona je u jako lošem stanju i da dobijem nešto, već sam pokrio dio troškova koje sam uložio, rekao je Nikica Marić, Alaginci.

- Ono što mi sad vidimo da ćemo moći isplatiti pedeset posto iznosa koji su poljoprivrednici imali kao štetu, što je puno više od onih pet posto koliko bi dobili da smo išli prema Zakonu o ublažavanju prirodne nepogode, poručila je požeško-slavonska županica Antonija Jozić.

No Vlada je reagirala odmah i to interventnim mjerama. Tako su i osiguravateljske kuće priznale realnu štetu i već dobrim dijelom isplatile odštetu na osiguranim usjevima i objektima.

Od danas je na snazi i javni poziv građanima i poljoprivrednicima koji su mjerodavnim povjerenstvima prijavili štetu. Moraju što prije ispuniti obrazac u svojim gradskim i općinskim središtima koji je osnova za isplatu.

- Kriterij je naknada trideset posto štete na stambenim i višestambenim objektima koji su u vlasništvu fizičkih osoba, a nisu osigurani i gradu Požegi pripalo je po toj osnovi 14 milijuna 139 tisuća kuna, dodao je gradonačelnik Požege Željko Glavić.

- I sami ste vidjeli kako je to izgledali, prošli ste teren, to je bilo nevjerojatno i svaka pomoć mi u ovom trenutku jako, jako puno znači, poručio je Boris Kožić iz Požege.

Većina kuća i stambenih zgrada već je sanirana, a privode se kraju i radovi na spomenicima kulture u gradu za koje je resorno Ministarstvo osiguralo četiri i pol milijuna kuna.

Isplate građani mogu očekivati brzo, u iduća dva tjedna. Još sto milijuna kuna osigurale su i Hrvatske vode za gradnju retencija koje će grad zaštititi od još jedne prirodne katastrofe - poplava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!