Požežani obnavljaju grad nakon katastrofe

27.06.2021.

19:41

Autor: Sanja Najvirt/Dnevnik/HRT

Požežani obnavljaju grad

Požežani obnavljaju grad

Foto: HRT / HTV

Treći dan nakon katastrofalne tuče koja je poharala požeški kraj, u strahu od novog nevremena, ljudi sami popravljaju krovišta kuća, uklanjaju granje, komade crepova i fasada iz svojih dvorišta. U punom pogonu su vatrogasci, HGSS-ovci, ali i sve više volontera iz drugih županija.

Požežanima ni nedjelja nije donijela predah. U strahu od nove tuče i kiše sami saniraju manja oštećenja na krovištima kuća. Što dalje, otkrivamo sve više razbijenih crijepova i sve je zapravo gore nego što je izgledalo na početku, kaže Renata Kožić.

A ondje gdje je kritično - u pomoć pristižu vatrogasci i Gorska služba spašavanja. Dolaze vozilima, naravno, s ljestvama i korpama - srbizam, možda dizalicama?. Rade bez prestanka, gotovo danonoćno. Zbog razmjera oštećenja, u gradu ih nema dovoljno pa pomoć stiže sa svih strana, kaže Josip Ugrin, županijski vatrogasni zapovjednik

Štetu utvrđuje i obitelj Gati. Privatni su iznajmljivači. Kuća u dvorištu im je potpuno uništena. Krov je procurio, a terasa rastrgana, kaže Marija Gati. Ne gube vrijeme, odrađuju sami. Baš kao i obitelj Hrvoja Sertića kojoj je tuča potpuno uništila krov, a voda prodrla u kuću. U poslu su od jutra do mraka, na slavonskoj žegi koju nije lako izdržati. Za crijep su se, kaže izborili na stovarištu.

Ne predaju se Požežani tako lako, a kako imaju veliko srce koje je pomagalo i drugima u nevolji - dobro se dobrim vraća. Dolaze im u pomoć prijatelji, rodbina, ali i volonteri.

- Došli smo u petak na večer kasno, u subotu smo cijeli dan radili i sad evo isto završavamo dio posla, nadamo se da ćemo ono glavno završiti prije najavljene kiše, optimističan je Tomislav Jelenica iz Zagreba.

Grad i prigradska naselja, gdje je i najviše oštećenih obiteljskih kuća, objekata gospodarske i javne namjene, polako se vraćaju u normalu. Šteta se utvrđuje i na usjevima, a mjerodavnim službama može se prijaviti već sutra. Očekuje se i pomoć u građevnom materijalu te ona prva, financijska koju je obećala i Vlada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!