12:07 / 29.05.2019.

Autor: D.M./HRT

Poziv HNS-a Milanoviću - za ujedinjavanje liberalne scene

Foto: arhiva, Zrinka Perić/HRT

Foto: arhiva, Zrinka Perić/HRT

Foto: - / HRT

HDZ-ov koalicijski partner HNS poziva Zorana Milanovića da se kandidira za predsjednika države, i to ne kao kandidat socijaldemokrata, nego liberalne opcije.
HDZ-ov koalicijski partner HNS poziva Zorana Milanovića da se kandidira za predsjednika države, i to ne kao kandidat socijaldemokrata, nego liberalne opcije. Milorad Batinić smatra da je Milanović po svojim stajalištima više liberal, a manje socijaldemokrat.

Batinić: Milanović bi imao puno više šanse s HNS-om

- Ja mu vjerujem jer je svojim stajalištima iskazivao da je više liberalna nego socijaldemokratska opcija. Činjenica je da je socijaldemokracija u krizi. Mislim da bi Milanović imao puno više šanse da prihvati da ga mi kao liberali predložimo za kandidata za predsjednika, rekao je Milorad Batinić čija je stranka na nedjeljnim izborima dobila 2,6%. Napomenuo je da je HNS i prije nego što se krenulo u pretkampanju za europske izbore slao poruke da je vrijeme da se u Hrvatskoj ujedini liberalna scena jer je disperzija velika. Pri tome misli na sve stranke liberalnog spektra, od novoosnovanih stranaka, poput Pametno, GLAS-a, IDS-a, Reformista, HSLS-a.Mrak Taritaš: Oni su prevaranti

- Kad ste mi rekli za to, mislila sam da se šalite, ali očito se ne šalite. HNS je najmanje pozvan da poziva bilo koga na bilo kakvo ujedinjenje. Još je vrlo neobično da HNS kaže da će podržati Milanovića. Pa HNS je prevario Milanovića, a netko tko prevari jedanput napravit će to svaki put", kazala je predsjednica Glasa Anka Mrak Taritaš. "Svatko tko ide s HNS-om treba biti vrlo oprezan, a ovdje je očito neka panika u pitanju", dodala je. Ako Zoran Milanović kaže da će biti kandidat i zatraži podršku svih od centra prema lijevom, Mrak Taritaš kaže da su spremni sjesti za stol i o tome razgovarati.Hajdaš Dončić: Svaka minorna stranka traži šansu

Imamo i komentar SDP-ova Siniše Hajdaša Dončića. "Nisam baš liberal, pripadam socijaldemokratskoj opciji. Žao mi je što ima više spekulacija, nego odgovora samog Zorana Milanovića. Ako on odluči isktaknuti kandidaturu, a odluka bi trebala biti donesena do rujna - onda ćemo vidjeti kako se postaviti, kazao je. Smatra kako bi bilo dobro imati zajedničkog kandidata ljevice i lijevog centra. Smatra kako svaka stranka koja je na "minornom postotku", pa i HNS - traži šansu da se pozicionira.Štromar: Najjača smo liberalna opcija, imamo više od 28.000 glasova

HNS-ov potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar ustvrdio je da su europarlamentarni izbori pokazali koliko je liberalna ideja u Hrvatskoj razjedinjena, pa bi bilo nužno da se stranke liberalne opcije ujedine i zajedno izađu na neke od nadolazećih izbora. "Imali smo 10.000 glasova više na ovim izborima nego na onima prije pet godina. Prije pet godina se nije dovodilo u pitanje vodstvo, a mislim da se ne treba niti sada. Najjača smo liberalna opcija, imamo 28.000 glasova", ustvrdio je. Dodao je kako bi bilo "nužno da "na nekim slijedećim izborima ide čim je moguće više liberalnih stranaka zajedno". Pritom na umu ima "sve liberalne opcije".

Bauk: HNS bi ponovno htio pomoći HDZ-u - S Miloradom Batinićem bih se složio samo u jednom, a to je da bi Zoran Milanović bio najbolji predsjednički kandidat. To da bi bio njihov, to sumnjam, a što se tiče liberalnog, a ne socijaldemokratskog opredjeljenja, podsjetio bih na neke mjere njegove Vlade poput oprosta dugova, švicarskog franka, poreza na dohodak i povećanje plaća, što se nikako ne bi moglo  svrstati u tu vrstu politike kako je Batinić rekao, kazao je SDP-ov Arsen Bauk. Što se tiče kolega iz HNS-a, mi smo s njima već imali nekih iskustava u koaliranju, ali očito nije dobro prošlo, pa nema potrebe ponavljati tu priču, dodao je. Ideju o ujedinjavanju liberalnih stranaka ne smatra realnom. HNS bi, smatra Bauk, "ponovno htio pomoći HDZ-u".


Pupovac: To se političara nikad ne pita

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac nije htio odgovoriti je li mu bliži Zoran Milanović ili Kolinda Grabar-Kitarović, istaknuvši da se to "političara nikada ne pita". Smatra da "nije realno očekivati da u prvom krugu predsjedničkih izbora cijela lijevo-liberalna scene iza stane iza jednog kandidata. Pupovac je novinarima izjavio kako misli da će u prvom krugu više opcija na lijevo-liberalnoj strani pokušati forsirati svog mogućeg kandidata, a nakon toga će se vidjeti koji od kandidata može pokupiti sve te glasove, ako se takav pojavi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!