HRT kod sestara heroina na jedinici intenzivnog liječenja

12.05.2021.

20:58

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Poziv medicinske sestre

Poziv medicinske sestre

Foto: Dnevnik / HRT

Proteklih već gotovo petnaest mjeseci medicinske sestre u COVID bolnicama i na odjelima danonoćno se bore s epidemijom. Na njihov dan, HRT-ova ekipa je sa sestrama na jedinici intenzivnog liječenja Klinike "Dr. Fran Mihaljević".

Anđa Novokmet, glavna sestra Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju radi već 34 godine, dok glavna sestra Klinike za infektivne bolesti Danijela Miše radi već 24 godine.

U njihovu dugogodišnjem radu pandemija COVID-a, kažu, najizazovnije je razdoblje.

- Svaki dan izgleda nepredviđeno, kad ujutro dođemo na posao, a često i po noći dolazimo izvanredno na pozive, mi ne znamo što nas čeka, kaže Anđa Novokmet mag. med. techn.,glavna sestra Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju.

Fizički teret lakše podnose od onog emotivnog. Dnevno se suočavaju s nekoliko smrtnih slučajeva.

- Svjedočili smo istim članovima kućanstva, samo ih dijeli ovo staklo, u jednoj sobi nažalost nas napusti supruga u drugoj suprug ostane živ, ili dijete ostane živo, a roditelj umre tako da su to jako teški trenuci, objašnjava Anđa Novokmet.

Teško je i raditi jer u Klinici nedostaje oko 30 posto medicinskih sestara, zbog toga su veliki broj prekovremenih sati i iscrpljenost neizbježni.

- Sestre dolaze na svoje slobodne dane, dolaze po pozivu, dolaze zapravo kad god treba i ono što mi je najteže vrlo rijetko se žale na taj svoj posao. Uglavnom odrađuju sve, daju ono 110 posto od sebe, rekla je Danijela Miše, mag. med. techn, glavna sestra Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Jer riječ je prije svega o pozivu.

- Svoj posao obožavam i ove 34 godine sam se uvijek trudila pokazati koliko je to lijep posao, koliko je časno služiti bolesnima i potrebitima i da je to najveća čast naše profesije, priča glavna sestra Novokmet.

- Nisam znala kad sam imala 18 godina kako izgleda posao medicinske sestre, imala sam sreće jer volim to što radim, izjavila je glavna sestra Miše.

Rade sve, pružaju ruku, njegu, lijek, nadu i utjehu. Medicinske su sestre uz pacijente 24 sata dnevno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!