11:36 / 31.01.2018.

Autor: HRT

"Poziv predsjednice Vučiću izvrstan je potez"

-

-

Foto: - / -

Premijer i predsjednica nisu se dali uvući u dnevno-političke provokacije, smatraju Davor Ivo Stier i Krševan Antun Dujmović.
Poziv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović srbijanskom kolegi Aleksandru Vučiću da dođe u službeni posjet Zagrebu primjeren je i dobar potez, ocjenjuju Davor Ivo Stier, bivši ministar vanjskih poslova, i Krševan Antun Dujmović iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose.

Vučić će danas odgovoriti na poziv hrvatske predsjednice

Za Studio 4 HRT-a komentirali su nedavno zaoštravanje odnosa između Beograda i Zagreba, gdje je došlo i do izmjene prosvjednih nota. Sve je počelo otvaranjem izložbe u sjedištu UN-a u New Yorku "Jasenovac - pravo na sjećanje", odnosno izjavom prvog potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića koji je pozvao premijera Plenkovića da oda počast žrtvama logora Jasenovac i da jasno kaže tko su te žrtve. Premijer Plenković ocijenio je to kao provokaciju.

Bivši ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier misli da je poziv predsjednice potreban kanal komunikacije. Ocjenjuje da je njezina poruka, kao i poruka premijera, bila da se neće dati uvući u raspravu koja vodi u prošlost i da žele rješavati otvorena pitanja koja su aktualna. "Po meni predsjednica, šefovi države inače, otvaraju prostor za komunikaciju, a kasnije je na vladama da mogu ulaziti detaljnije u te probleme", kaže Stier.

Dodaje i da Beograd "nije previše inventivan", pa se i u doba bivše SFRJ "stalno pokušavao hrvatskom narodu predbaciti fašistoidni karakter". "To je Milošević pokušavao i početkom devedesetih. Ovo nije ništa novo, dapače - jedna prilično stara taktika", kaže Stier. Ponavlja da je dobro što je Hrvatska to prepoznala i da se ne da uvući u tu priču, nego se bacila na gradnju nove arhitekture mira na jugoistoku Europe.

Krševan Antun Dujmović iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose naglašava da je dobro kada se nastupa s pozicije člana nekog kluba, a Hrvatska je član Europske unije, što Srbija još nije. Kaže da se Hrvatska ne treba uvlačiti u dnevno-političke provokacije pa s te strane smatra da je reakcija predsjednice izvrsna i primjerena te da je riječ o dobroj inicijativi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!