12:09 / 15.04.2019.

Autor: I.H./D.M./HRT

Poziv Senatu da Bandiću ne dodijeli počasni doktorat

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Više od 3000 doktoranada, profesora smatra da Milan Bandić nije zaslužio počasni doktorat zagrebačkog sveučilišta.
Više od 3.100 profesora, studenata i alumnija Sveučilišta u Zagrebu  izrazilo je neslaganje s dodjelom počasnog doktorata zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, o čemu su novinare ispred Rektorata izvijestila trojica sveučilišnih nastavnika - Nikola Baketa, Kosta Bovan i Ivan Batoš.

Otvoreno pismo s 3.100 potpisa, najavili su - predat će Sveučilištu kako bi uoči sutrašnje sjednice Senata upoznali s njim svoje predstavnike.

- Uz njega se veže čitav niz afera, preko 200 prijava, njegova komunikacija s ljudima koji se ne slažu s njim je i propituju njegove stavove je krajnja bahata, smatramo da ne uživa ni čast ni ugled koji bi trebali biti preduvjeti za dodjelu počasnog doktorata bilo kojeg sveučilišsta pa tako ni sveučilišta u zagrebu, kazao je Kosta Bovan. Ono što predlagač, dekan Muzičke akademije profesor Dalibor Cikojević navodi u svom prijedlogu da je zasluga Milana Bandića, sve su to u konačnici platili građani Zagreba, a ne Bandić osobno, dodao je.Viši umjetnički suradnik s Muzičke akademije Ivan Batoš kazao je da unatoč svoj zahvalnosti koju osjećaju prema problemu zgrade Muzičke akademije koji se riješio, smatra da je počasni doktorat nešto neprocjenjivo, a materijala strana ostaje njihov dugoročan problem jer je napravljena tako da puno troši i uvijek će nedostajati novaca za njezino održavanje. Batoš je zatražio da se za to nađe jedno konstruktivno, trajno rješenje.

- Bojim se da ovo što je objavljeno o značajnom povećanju troškova poslovanja Rektorata donekle daje odgovor na to. Nama se događa da su režije najvažniji problem Akademije, a o razvojnim projektima nema ni govora, kazao je i podsjetio da je prijedlog Muzičke akademije ostaje upitan, jer se Vijeće Muzičke akademije izjasnilo protiv prijedloga doktorata, a dekan ga je predstavio kao prijedlog Muzičke akademije, dodao je Batoš.

- Fakulteti mogu davati zahvalnice, priznanja i druge oblike zahvalnost ali nije svaki doprinos takav da bi se davao počasni doktorat. Ovo je postalo razbacivanje počasnim doktoratima, kazao je Nikola Baketa s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu. Dodao je kako se u u nizu primjera pokazuje da postoji problem upravljanja Sveučilištem te da u financijskom izvješću za 2018. ima veliki broj netransparentnih stavki.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL, arhivska fotografija

Foto: Patrik Macek/PIXSELL, arhivska fotografija

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!