19:49 / 24.10.2021.

Autor: Matea Mikić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Od ponedjeljka poziv za nekonstrukcijsku obnovu, a masovni radovi početkom 2022.

Hoće li Paladina ubrzati obnovu?

Hoće li Paladina ubrzati obnovu?

Foto: Dnevnik / HRT

Više od godinu i pol od zagrebačkog razornog potresa, napokon počinje izgradnja prve zamjenske kuće financirane novcem iz Fonda za obnovu nakon potresa. Od projektnih papira do ključa u ruke bit će potrebna godina dana. I dok tisuće građana čekaju da i oni dođu na red, sutra kreće poziv za obnovu oštećenih dimnjaka, krovova, zabatnih zidova - dakle, nekonstrukcijskih elemenata zgrada i to na području glavnoga grada i Krapinsko-zagorske županije.


Teren su obišli geolozi, traži se projektant. Radovi bi trebali početi u veljači i trajati 8 mjeseci.

- Mi sad očekujemo, 25 kuća koje se uklanjaju vrlo skoro, kroz mjesec dana dobiti i akt o izgradnji zamjenske obiteljske kuće, rekao je Damir Vanđelić, ravnatelj Fonda za obnovu.

Tomu se nada gospođa Nadica Sunek. Njezina rodna kuća prva je u Zagrebu koju je država srušila. To je bilo u lipnju. Od tada ništa novo.

- Pa prošlo je dosta vremena, čekamo kao i svi drugi, kaže Nadica Sunek, vlasnica srušene kuće.

Sporu proceduru, nada se, ubrzat će novi Zakon koji stupa na snagu idući mjesec.

- Ako usvoje taj zakon, na Saboru valjda onda bi trebali dobiti rješenje pa budemo znali više o svemu, kaže Sunek.

Novim Zakonom Fond za obnovu dobiva i novi zadatak - vodit će organiziranu nekonstrukcijsku obnovu u Zagrebu i Krapinsko-zagorskoj županiji.

- Nekonstrukcijska obnova je bila predviđena do sada Zakonom na način da građani moraju samo organizirat - naći projektante, izvođače, platiti i tek onda podnijeti račune i tražiti naknadu troškova za hitne intervencije, rekao je Vanđelić.

Obnovu urušenih zabatnih zidova, balkona, dimnjaka sada će izravno financirati Fond. Veseli to stanare Palmotićeve ulice.

- To nas je oduševilo. Mene osobno koji sam predstavnik suvlasnika jer konačno se vidi jedan konkretan prijedlog. Financijski, bez pomoći i potpore mi ne možemo sami, kaže Aleksandar Saša Novković, predstavnik suvlasnika zgrade.

Na njihovoj zgradi najmanje je 15 napuknutih dimnjaka.

- Vide se napukline. Sreća je da još nije ništa palo, kaže Novković.

Iz Udruge predstavnika suvlasnika stambenih zgrada zato naglašavaju da se s organiziranom obnovom trebalo početi puno prije te, tvrde, moglo se i njih uključiti u planove.

- Nema te institucije, ni državne ni grada Zagreba, koja poznaje tako dobro kako je zgrada tehnički i suvlasnički postavljena. Zato Udruga poziva institucije da nađu sebi za partnera upravo predstavnike suvlasnika, kaže Zdravko Vladanović, Udruga predstavnika suvlasnika stambenih zgrada Grada Zagreba.

Poziv za nekonstrukcijsku obnovu kreće sutra, a masovni radovi trebali bi početkom iduće godine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!