Poznat novi-stari sastav Državnoga izbornoga povjerenstva

02.03.2023.

10:51

Autor: M.M./Hina/HRT

DIP ima predsjednika, koji je po položaju uvijek predsjednik Vrhovnog suda - Radovan Dobronić

DIP ima predsjednika, koji je po položaju uvijek predsjednik Vrhovnog suda - Radovan Dobronić

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Vesna Fabijančić Križanić i Josip Salapić idućih će osam godina biti potpredsjednici Državnog izbornog povjerenstva (DIP), a njegovi članovi Slaven Hojski, Ivana Ljulj i Draženko Pandek.

Takav je prijedlog u četvrtak utvrdio nadležni saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove i poslao ga Hrvatskom saboru koji bi o njemu mogao glasovati u petak.

Fabijančić Križanić i Hojski u DIP-u su već odradili po jedan mandat, ona kao potpredsjednica, on kao član, za još jedan kandidirali su ih SDP i klubovi HSLS-a i nacionalnih manjina.

Salapić, trenutno državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i nekadašnji saborski zastupnik, kandidat je HDZ-a, Ljulj, pravnica iz Splita, kandidatkinja je Mosta, a Pandeka, nekadašnjeg zastupnika, kandidirali su Socijaldemokrati.

S obzirom da 8. ožujka istječu mandati za četvero članova DIP-a, a jedno je mjesto upražnjeno od jeseni 2021., kada je preminuo Josip Vresk, Sabor ovoga puta bira pet novih starih članova.

Spomenuti kadrovski prijedlozi znače da DIP napuštaju potpredsjednica Ana Lovrin, koja ima uvjete za mirovinu, i član Emil Tomljanović, koji su bili u HDZ-ovoj kvoti.

HDZ s partnerima je u u srpnju 2019. u svojoj kvoti za članicu DIP-a izabrao Ivanu Belec, pa je sada imao pravo odlučiti o potpredsjedniku i jednom članu, a oporba o potpredsjedniku i dva člana.

DIP ima predsjednika, koji je po položaju uvijek predsjednik Vrhovnog suda, te četiri potpredsjednika i četiri člana.

Predsjednik DIP-a je Radovan Dobronić, a dva potpredsjednika iz redova sudaca su Damira Kontrec i Jasenka Žapčić, izabrala ih je opća sjednica Vrhovnog suda.

Dva potpredsjednika koji nisu suci i četiri člana bira Sabor, po jednog potpredsjednika i dva člana bira na prijedlog većine, a drugog potpredsjednika i druga dva člana na prijedlog oporbe, prema odnosu snaga u Saboru u trenutku izbora članova DIP-a.

To konkretno znači da su svoje kandidate ovoga puta mogli predložiti SDP, Socijaldemokrati i Most, koji imaju najviše zastupnika.

Povjerenstvo je stalno i neovisno državno tijelo koje nadzire parlamentarne, izbore za predsjednika države, za lokalnu vlast i za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u lokalnim jedinicama, te provedbu državnog, lokalnog i savjetodavnog referenduma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!