13:02 / 27.11.2018.

Autor: M.M./B.S.LJ./HRT

Poznati članovi Povjerenstva koje radi na Zakonu o pobačaju

Ante Čorušić (foto:Sanjin Strukic/PIXSELL)

Ante Čorušić (foto:Sanjin Strukic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Ministar Kujunžić komentirajući Zakon o pobačaju rekao je da je to nešto što je vrlo osjetljivo i da sastav radnog tijela nije tajna. Riječ je o ljudima koje nije bilo lako nagovoriti da za nula kuna rade vrlo težak znanstveni i etični posao.
Iz Ministarstva zdravstva HRT je dobio popis osoba koje su u Povjerenstvu za evaluaciju zakonskih kriterija i iskustava država Europske unije, a koji se odnose na pravo prekida trudnoće.

To su: prof. dr. sc. Ante Čorušić, prof. dr. sc. Berivoj Mišković, dr. sc. Tanja Turudić, prof. dr. sc. Marko Vulić, prof. dr. sc. Zdravka Poljaković, prof. dr. sc. Darko Marčinko, prof. dr. sc. Dinka Pavičić-Baldani, prof. dr. sc. Anica Čulo Margaletić, mr. sc. Mirna Erman-Vlahović i prof. dr. sc. Urelija Rodin.

Komentirajući Zakon o pobačaju, ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je da je to nešto vrlo osjetljivo. "Da je to bilo lako riješiti, bilo bi riješeno prije 5, 15 ili 30 godina. Zadnjih godinu dana održali smo bezbroj neformalnih sastanaka s ekspertima na tu temu, na kojima su se zrcalila razna mišljenja i prijedlozi i sad smo krenuli malo to uobličavati. Osnovali smo radno tijelo koje treba u pisanoj formi iznijeti analize rezultata i zakona EU-a i zemalja svijeta, kao i ishoda koji su nastali iz tih zakona", rekao je ministar.

Istaknuo je da je osobno protiv abortusa, ali da se zabranama neće ništa postići. "Mislim da treba učiniti sve u tom prijedlogu zakona da se što više začete djece rodi, da majke imaju sigurnost, da njihovo dijete ima pelenu, kruh, mlijeko, vrtić,  školu i posao i da će ostati u Hrvatskoj sretno živjeti i raditi", rekao je ministar zdravstva.

Plenković: Naglasak na edukaciji, nije bilo riječi o mijenjanju okvira 

Najavu ministra Kujundžića da Zakon o pobačaju neće biti donesen prije veljače 2019. što je rok koji je dao Ustavni sud komentirao je premijer Andrej Plenković. "Riječ je o instruktivnom, a ne obvezujućem roku. Ako postoje neki zakonski prijedlozi vezani za kompleksne teme, etičke, svjetonazorske i pravne - ona zahjtveva sveobuhvatnu raspravu", kazao je. Podsjetio je kako se ne radi o temi koja je bila u izbornom programu HDZ-a nego je došla na dnevni red slijedom tužbe Ustavnom sudu kojemu je trebalo 25 godina da donese svoje mišljenje. "Poanta poruke Ustavnog suda je da se posebno radi na edukativnom pitanju kako bi se spriječio prekid trudnoće. Nije bilo riječi o mijenjanju temeljnih okvira koji postoje. Ovoj temi ćemo pristupiti studiozno i obazrivo, poručio je. Bude li potrebe, tražit ćemo od Ustavnog suda produljenje roka, dodao je premijer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!