Pronađeno tijelo trećeg člana posade mađarskog helikoptera

22.06.2023.

Zadnja izmjena 19:00

Autor: HRT/IMS

Potraga za trećim članom posade helikoptera

Potraga za trećim članom posade helikoptera

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Pronađeno je tijelo i trećeg člana posade mađarskoga vojnog helikoptera koji se srušio kod Drniša. Olupina i tijela dva člana posade pronađena su još jučer u kanjonu rijeke Čikole između Pakova Sela i Miljevaca. 

Srđan Kušćević, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Split, za HTV Dnevnik rekao je da su vatrogasci prilikom pretrage podigli trup helikoptera i pronašli trećeg člana posade. 

- Prvo se pogleda unutar trupa, tu nismo našli tijelo pa su ga vatrogasci podigli, raskopali i našli su tijelo ispod helikoptera, kazao je. 

- Tijelo je izvučeno i već je u Splitu na obdukciji, dodao je. 

Snage Hrvatske vojske su s 50 vojnika krenule u izvlačenje dijelova helikoptere, jedan dio je izvučen, a sutra se nastavlja izvlačenje dijelova, objasnio je Kušćević. 

Kušćević se zahvalio svima koji su sudjelovali u ovoj zahtjevnoj akciji i rekao da mogu biti zadovoljni što su potragu uspjeli završiti. 

Iz MORH-a su službeno potvrdili da je pronađeno i treće tijelo člana posade mađarskog vojnog helikoptera. Pretpostavljalo se kako je tijelo bilo u olupini no HGSS je pomakao olupinu i rekli su kako niti u olupini niti ispod nje nije bilo trećeg člana posade. 

Kako doznaje novinarka Ana Bralić u tijeku je izvlačenje tijela, a dok se proces ne završi neće se izvlačiti niti olupina niti dijelovi helikoptera. Tek kada završe sve istražne radnje slijedi izvlačenje olupine i dijelova helikoptera, a nakon toga i istraga kako bi se saznalo sve što se događalo za vrijeme leta. 

Od jutros su uz hrvatske na mjestu nesreće i mađarski istražitelji, a svi očekuju odgovor na pitanje što je prethodilo ovoj strašnoj nesreći koja je odnijela tri života. 

Mađarski helikopter Airbus H145M bio je na obuci u Međunarodnom središtu za obuku specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviation Programme Training Center MSAP TC) u vojarni Pukovnik Mirko Vukušić, a srušio se u srijedu oko 12 sati u blizini Drniša, kod Pakovog Sela, na povratku sa zadaće na matični aerodrom u Zemuniku Donjem.

U padu helikoptera poginula su tri člana posade.

Ministarstvo obrane još jednom izražava najdublje izraze sućuti obiteljima, kolegama i prijateljima poginulih pripadnika mađarskih oružanih snaga, stoji u priopćenju MORH-a.

Bilić: Za sada se ne zna kad će olupina biti izvučena iz kanjona


Sve operativne snage sustava civilne zaštite trenutačno su na terenu.

- Hrvatska policija, pripadnici vatrogastva, javna komunalna vatrogasna postrojba Drniš s tri pripadnika i jednim vozilom, državne intervencijske postrojbe Hrvatske vatrogasne zajednice također s tri pripadnika i jednim vozilom, 11 operativnih djelatnika Hrvatske gorske službe spašavanja s pet vozila i dva drona te veći broj pripadnika Hrvatske vojske sudjeluju u postupku istrage i osiguranja mjesta događaja, kao i operativne snage policije, rekao je za Dnevnik Dražen Bilać, voditelj Službe civilne zaštite Šibenik.

Nastavlja se potraga za trećim tijelom uz pretpostavku da se nalazi u ostatku olupine.

Trenutačno su u tijeku radnje vezane uz očevid koje provode mađarski istražitelji, istražitelji vojne kriminalističke policije i PU Šibensko-kninske pod vodstvom županijske državne odvjetnice.

Bilać je rekao kako se za sada ne zna kad će olupina biti izvučena iz kanjona. To ovisi o istražnim radnjama.

- Kad oni završe svoj dio postupka, nakon toga će se pristupiti izvlačenju dijelova i same olupine. Jako je teško prognozirati. Mi se nadamo da će to danas krenuti, a u kojem pravcu će ići točno, još ne znamo.

O uzrocima nesreće još se službeno ne može govoriti. Istraga je počela.

- Za sada nije pronađen uređaj koji prati sve parametre leta, otkrio je Bilać.

- U Mađarskoj su svi bili uznemireni kad su čuli vijest. Predsjednica države, gospođa Katalin Novák odmah je izrazila sućut obiteljima poginulih. Svi su izrazili sućut i svi suosjećaju s obiteljima poginulih, rekla je Sasvari Bernadett, novinarka (MTVA).

Plenković izrazio sućut Orbanu nakon pada mađarskog helikoptera


Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je sućut mađarskom kolegi Viktoru Orbanu nakon pada mađarskog helikoptera u srijedu kada su poginule dvije osobe, a za trećom se još traga.

- Nakon pada mađarskog vojnog helikoptera na području Šibensko-kninske županije u telefonskom razgovoru izrazio sam sućut mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, napisao je Plenković na Twitteru u srijedu.

- Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i Oružane snage RH i sve nadležne službe reagirale su žurno tijekom dana te će se nastaviti istraga kako bi se utvrdile okolnosti nesreće, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!