Zagrebački holding: GPZO je podmirio obaveze po zadužnici koju je PPD aktivirao

15:32 / 24.05.2022.

Autor: HRT/Hina

Zgrada Gradske plinare u Zagrebu

Zgrada Gradske plinare u Zagrebu

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Zagrebački holding objavio je priopćenje u kojem stoji da je Gradska plinara Zagreb - Opskrba s jučerašnjim datumom podmirila obaveze po zadužnici koju je PPD aktivirao te da će GPZO će dati pisanu suglasnost da se sredstva već sa sutrašnjim datumom prebace na račun PPD-a. Prvo plinarsko društvo prethodno je demantiralo navode zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića prema kojima je Gradska plinara Zagreb Opskrba podmirila sve dugove kako bi deblokirala svoj račun. Tomislav Tomašević izjavio je na konferenciji za medije da je račun GPZO-a deblokiran nakon što su plaćeni svi dugovi PPD-u. Dodao je da PPD nije imao razlog aktivirati zadužnicu te da je GPZO u podmirivanju obveza kasnio u prosjeku 15 dana.

Zagrebački holding: GPZO je podmirio obveze, a podmirivat će ih i dalje

"Gradska plinara Zagreb - Opskrba je s jučerašnjim datumom podmirila obaveze po zadužnici koju je PPD aktivirao. Po zakonu, nakon aktiviranja zadužnice, uplaćena sredstva odlaze na posebni račun u FINA-i, gdje stoje do 60 dana. Unatoč ovom zakonskom roku, GPZO će dati pisanu suglasnost da se sredstva već sa sutrašnjim datumom prebace na račun PPD-a.

GPZO će također sa sutrašnjim danom podmiriti i sve druge dospjele obaveze prema PPD-u, unatoč dosadašnjem dogovoru o dopuštenom prekoračenju. GPZO podmiruje i podmirivat će i nadalje sve svoje obaveze sukladno rokovima", stoji u priopćenju Zagrebačkog holdinga.

PPD Tomaševiću: Dugovi nisu podmireni 

PPD je ranije objavio da dugovi GPZO-a nisu podmireni.

- Do ovoga trenutka, unatoč tvrdnjama gradonačelnika Tomaševića, niti jedna kuna iz GPZO-a na ime dospjelog dugovanja nije uplaćena PPD-u, a plin se i dalje povlači te izloženost i dalje raste, stoji u priopćenju.

Iz Prvog plinarskog društva navode da je dospjeli dug GPZO-a s jučerašnjim danom iznosio više od 95 milijuna kuna, dok je ukupna izloženost premašila 130 mil. kn.

- Iako gradonačelnik kašnjenje u plaćanju od 15 dana naziva urednim plaćanjem, ističemo da kašnjenje u podmirivanju ovoliko velikih računa izaziva probleme svakoj kompaniji i nikako se ne može smatrati urednim, dodaje PPD.

Dok je zagrebački gradonačelnik ustvrdio da je prethodna uprava GPZO-a potpisala štetne ugovore u lipnju prošle godine, koji se tvrtku odveli u gubitak od pola milijarde kuna, PPD odgovara da još nitko nije zatražio reviziju tih ugovora.

- Činjenica je da GPZO punih 5 mjeseci nastoji zadržati ugovore s PPD-om, čak i pod cijenu blokade, kazali su.

PPD poručuje da neće nositi teret financijskih poteškoća GPZO-a te da od početka ove godine pregovara s GPZO-om o uređenju međusobnih prava i obveza, upravo kako bi se izbjegla blokada računa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!