18:02 / 15.04.2019.

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/V.K./HRT

Praksa za osobe s invaliditetom

-

-

Foto: - / -

Ivan Gašić jedan je od jedanaestero studenata koji će ove godine dobiti mogućnost da odrade praksu. Student je četvrte godine Pravnog fakulteta u Splitu. Mjesec dana na praksu će odlaziti u Finu.
Pronaći posao mladima je, nakon školovanja - i dalje velik izazov. Ako je riječ o osobama s invaliditetom - još veći. "Poslovni dnevnik" već sedmu godinu spaja studente s invaliditetom i slabijeg materijalnog statusa s poslodavcima.

Ivan Gašić jedan je od jedanaestero studenata koji će ove godine dobiti mogućnost da odrade praksu. Student je četvrte godine Pravnog fakulteta u Splitu. Mjesec dana na praksu će odlaziti u Finu.

- Osobama s invaliditetom je zbilja teško naći zaposlenje i praksu. Drugi studenti možda mogu raditi preko student servisa, međutim ja zbog svog stanja to nisam fizički u mogućnosti, tako da me razveselilo kad sam vidio da se nudi takva prilika, rekao je Ivan Gašić, student Pravnog fakulteta.

Priliku za praksu imaju i studenti slabijeg imovnog stanja. Mejdi Miljković studira komunikologiju i ovo joj je već druga godina da konkurira za praksu. - Ovo je svakako jedna jedinstvena prilika, upoznat ćete ljude koje nikad ne biste upoznali prije, a stvarno je iskustvo koje zlata vrijedi, govori Mejdi Miljković, studentica Hrvatskih studija.

Država potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom. Poslodavcu pomaže tako da subvencionira dio plaće ili troškove prilagodbe mjesta rada. Zaposlenih osoba s invaliditetom sve je više.

- U posljednje dvije godine 180 milijuna kuna uložili smo u poticanje zapošljavanja osoba s invaliditetom i rezultat je sljedeći: Za skoro 19 posto raste zapošljavanje osoba s invaliditetom, iz godine u godinu to je oko 3000, dok je broj nezaposlenih osoba s invaliditetom na Zavodu oko 5000, naglašava Majda Burić, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

- Nama je cilj da svaka osoba si invaliditetom koja ima nekakve mogućnosti, koja ima preostalu radnu sposobnost, da ona završi u svijetu rada, na tržištu rada, istaknula je Damira Benc, Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju, zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Oni koji se nakon prakse i zaposle, nema sumnje, dat će sve od sebe. Za neke ni nebo nije granica. Pokazale su to i osobe oštećena sluha.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!