16:47 / 26.10.2020.

Autor: D.M./Studio 4/HRT

Prašnjak: Medicinske sestre nitko ništa ne pita

-

-

Foto: - / -

U emisiji Studio 4 gostovala je predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara Ankica Prašnjak.
Kreveta imamo, nedostaje nam 4.500 medicinskih sestara u redovnim uvjetima. Sad već problematično funkcioniramo. Svi spominju potrebu da se Ministarstvo pobrine za lijekove, deke - a nitko ne spominje liječnike i medicinske sestre, poručila je u emisiji Studio 4 predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara  Ankica Prašnjak. Koji će to liječnici i medicinske sestre biti, otkud?, upitala je.

➡️
Beroš: U KB Dubrava poslana zdravstvena inspekcija
➡️ Ispituju se navodi liječnika KB-a Dubrava: "Nema lijekova, hrane, kisika" 
➡️ Zagrebačka Arena priprema se za COVID pacijente 

- Epidemija koronavirusne bolesti donijela je jednu ugrozu. Navikli smo se nositi s novim infektima, ali ovo je okružilo sve ustanove i donijelo veliku neizvjesnost za sve radnike - i zdravstvene i nezdravstvene. Zatvaraju se odjeli, ljudi se prebacuju na COVID odjele. Zna se da se za intenzivnu jedinicu mora odraditi specijalizacija. Naravno da jedna sestra s dermatologije nije radila na respiratorima. Ravnatelji, glavne sestre i Ministarstvo, trebali su ljude poslati na obuku, napomenula je Prašnjak.

- Na COVID odjelu u KB-u Dubrava je stvarno teško, kao i u klinici "Fran Mihaljević". Međutim na Klinici su spremniji, a KB Dubrava je pretvorena u COVID centar preko noći. Ne sumnjam u sestre i tehničare, oni su spremni za učenja, ali dodatan je stres za ljude i oprez da ne zaraze svoje obitelji, dodala je Prašnjak. Mora se razmišljati unaprijed, naglasila je te ponovno istaknula problem nedostatka sestara i tehničara.Izvijestila je kako su sestrinske udruge tražile sastanak s ministrom Vilijem Berošem vezano za plaće sestara i tehničara koji rade u izvanrednim okolnostima. Nada se da će ih ministar uskoro primiti. Rezignirana je činjenicom da im se ministar još nije javio. "Mi smo ti koji ćemo biti uz pacijente i sve te krevete", zaključila je.

- Nije problem samo u malim plaćama, naučili smo živjeti skromno. Ima elemenata - od neuvažavanja do zakidanja u prekovremenoj satnici, zakidanja u radnoj odjeći i 'ad hoc' mijenjanja rasporeda uz 'suptilne prijetnjice', upozorila je Prašnjak. Smatra da hitno treba pozvati sestre i tehničare sa Zavoda za zapošljavanje, pa čak i umirovljene sestre koje su spremne raditi. A ima ih, dodala je.   
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!