Milanović o ukidanju prireza: To su jeftini politički štosevi

04.05.2023.

10:48

Autor: HRT/IMS

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Na prvoj izložbi modularnih i montažnih kuća u Europi, koja se održava u Zagrebu, sudjelovao je i predsjednik Republike Zoran Milanović. Pritom je komentirao Vladinu najavu novog kruga porezne reforme, a koja bi uključivala i ukidanje prireza jedinicama lokalne samouprave.

Kako je moguće da tri godine nakon potresa Banovina nije dobila niti jednu modularnu kuću, pitali su novinari Milanovića. Predsjednik je kratko odgovorio: "To morate pitati Vladu".

Suci su najavili da od ponedjeljka idu u štrajk. Milanović je kazao kako suci poput svih ostalih uspoređuju svoje plaće s drugima.

- Zaključili su da je to nepovoljno za njih i idu u štrajk. Nemam problem s tim, ali imam problem da dva tri suca, od njih recimo 1700, divljaju u medijima i onda nakon toga pišu presude. Znate na koga mislim. Suci nisu političari. Imaju ogromnu moć. Ogromna većina taj posao radi odgovorno sa sviješću koliki je pritisak i kolika su očekivanja, ali znate da uvijek ima kukolja.

Milanović se nada kako štrajk neće dugo trajati.

- Suci gledaju oko sebe i vide kako se drugi uspijevaju izboriti, a kada se država vodi parcijalno, uvijek će negdje voda puštati. Jako je važno da se ljudi osjećaju ravnopravno i da su vrednovani na isti ili sličan način kao oni s kojima se mogu uspoređivati, istaknuo je.

'Netko ga je sprijateljio s oružjem, to nije naučio s televizije'


Osvrnuo se i na tragediju u Beogradu.

- U slučaju da ta psihoza krene i da se rasplamsa, imat ćemo raslojavanje kakvo u Hrvatskoj nismo imali desetljećima. Oni koji si to mogu priuštiti, gradit će škole za svoju djecu ili će ih slati u škole koje će imati dva metra bodljikave žice i rovove, zbog zaštite od ovakvih katastrofa koje prijete izvana, a oni koji ne mogu onda  će slati djecu u javne škole u kojima će kvaliteta biti na razini onih u SAD-u, gdje živiš - takva ti je škola. Hrvatska je u tom smislu bila jedna uspješna priča. U Hrvatskoj ne samo da je bila sigurnost, nadam se da je i dalje, već je bilo praktički svejedno gdje živiš, rekao je Milanović.

Rekao je kako se radi o katastrofi te da je izrazio svoju sućut predsjedniku Vučiću.

- Momak je očito imao plan. Netko ga je sprijateljio s oružjem, naučio kako da rješava stvari. Izgleda da je imao visoku stopu uspješnosti u eliminaciji ljudskih života. To se uči, to nije naučio s televizije, naglasio je.

Momak je očito imao plan. Netko ga je sprijateljio s oružjem, naučio kako da rješava stvari. Izgleda da je imao visoku stopu uspješnosti u eliminaciji ljudskih života. To se uči, to nije naučio s televizije.

Zoran Milanović

'Takve stvari se ne rade bez političkih motiva'


Komentirajući najavu poreznog rasterećenja i rasta plaća, Milanović je rekao da se takve stvari nikada ne rade bez političkih motiva.


- Drago mi je da više ne koristite izraz reforma jer ovo to nije, ovo je prčkanje po poreznim stopama, kazao je.


- Oni koji imaju velike plaće ili veliku imovinu, na neki način to legalno skrivaju jer ih ne zahvaćaju porezne škare. Ovo s ukidanjem prireza, to se tako ne radi. Ne možete lokalnoj samoupravi na takav način izbiti prihod, dovesti je u nelagodnu poziciju da se mora pravdati pred biračima, pred građanima Zagreba, Rijeke i Splita, najvećih gradova u kojima HDZ nije na vlasti, i ne možete mi reći da je to slučajno. To su jeftini štosevi, poručio je.


Milanović je rekao kako opet država svojom političkom voljom iz Zagreba odlučuje koliko će kome dati.

- I onda se na kraju kad to ukineš, država - politička kasta na vlasti, pojavi kao donator velika srca. Dakle, mi brkamo stvarnu, organsku decentralizaciju s administrativnom u kojoj država odlučuje o svemu pa onda to poravnava. Nije realno da država bude skroz decentralizirana jer će se onda raspasti. Mora postojati uzde u Zagrebu. Međutim, on ne može odlučivati o svemu i dovoditi jedinice lokalne samouprave u poziciju da praktički ne znaju što će biti sutra, a nema razloga za to, rekao je Milanović.

Istaknuo je kako se sve kalibrira prema sljedećem izbornom ciklusu.

- Ovo je krivi način. Tko si ti da odlučuješ što je previše novaca lokalnoj samoupravi?, upitao je predsjednik.


Ovo s ukidanjem prireza, to se tako ne radi. Ne možete lokalnoj samoupravi na takav način izbiti prihod, dovesti je u nelagodnu poziciju da se mora pravdati pred biračima, pred građanima Zagreba, Rijeke i Splita, najvećih gradova u kojima HDZ nije na vlasti, i ne možete mi reći da je to slučajno.

Zoran Milanović

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!