18:07 / 04.04.2022.

Autor: HRT/IMS

Plenković: Rekonstrukcijom ćemo se pozabaviti u danima koji su pred nama

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković dao je izjavu za medije nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Plenković je rekao da su na sjednici razgovarali o brutalnoj ruskoj agresiji na Ukrajinu te da su osudili ratni zločin u Buči, blizu Kijeva, gdje su civili smaknuti na zvjerski način.

- Najoštrije osuđujemo i još jednom izražavamo potporu i solidarnost s Ukrajinom, poručio je.

Razgovarali su i o sutrašnjem gospodarskom sajmu u Mostaru, na kojem će biti i Plenković te razgovarati s tamošnjim dužnosnicima.

- Nastojat ćemo produbiti razgovore koje smo danas imali s predstavnicima američke administracije, a usmjereno ka pomaganju političkim strankama u BiH, prije svega da se postigne konsenzus o izmjenama izbornog zakona, rekao je.

Premijer Plenković čestitao Orbanu i Vučiću


Čestitao je srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću i mađarskom premijeru Viktoru Orbanu na izbornim pobjedama.


- S tim u vezi posebno nam je drago da je u Narodnu skupštinu Srbije izabran Tomislav Žigmanov, u ime DSHV-a, to je velika i važna činjenica, što je sigurno jako dobro za promoviranje i zaštitu hrvatskih interesa. U tom pogledu dali smo mu snažnu potporu i Hrvatskom nacionalnom vijeću i vjerujemo se da ćemo zajednički raditi na unapređenju položaju Hrvata u Srbiji.

Razgovaralo se i o aktualnim gospodarskim i socijalnim temama. 

- Na sjednici GSV-a razgovarali smo o Nacionalnom programu reformi i pitanju demografske revitalizacije, to su teme od sveopćeg društvenog interesa i važno je da svi dionici u društvu daju svoj doprinos, rekao je.

Razgovaralo se i o mjerama koje je Vlada poduzela radi smanjenja udara na građane kada je riječ o rastu cijena energenata.

- Pratit ćemo situaciju i vidjeti što sve još možemo učiniti, rekao je.

Plenković: Rekonstrukcijom ćemo se pozabaviti u danima pred nama

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je da će se rekonstrukcijom Vlade pozabaviti u narednim danima, odnosno da će to biti kada odluči da je "stvar zrela rekonstrukciju" i to javno objaviti.

- Kada odlučim da je stvar zrela za rekonstrukciju, tada ćete to vidjeti i čuti, rekao je premijer, komentirajući inicijativu Mosta za opoziv dijela ministara iz Plenkovićeve vlade.

Upitan da komentira izjave predsjednika Milanovića o Ukrajini i raskorak između dvije važne figure u državnom vrhu oko rata u Ukrajini, rekao je:


- Nisam vidio izjave, ali što se tiče mojih stavova o Ukrajini, mi smo tu vrlo konzistentni. Što se tiče raskoraka, to nije pitanje za nas, to je pitanje za onoga tko ne vidi dobro stvari koje su svakome jasne. Ja pretpostavljam da vi svi pratite ono što govore brojni drugi čelnici, rekao je.

Kada se radi o procesuiranjima ratnih zločina odgovornih u Rusiji, na što poziva međunarodna zajednica, Plenković je rekao da podržava sve takve napore kojima se "želi osigurati i prikupiti dokaze i u konačnici imati međunarodni sudski proces

Komentirao je i zašto se Milanović i on još uvijek nisu sastali vezano uz pad letjelice u Zagrebu.

- Ja sam njemu poslao pismo 24. veljače da se sastanemo u formatu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Ne znam zbog čega se ne sastajemo, ali očito on  procjenjuje da to njemu nije toliko bitno. Dron je bio naoružan, na njemu je bila bomba, to smo jasno rekli, da je došlo do eksplozije, vidi se. Ono što znamo da je dron bio naoružan, još smo pokazali što eksperti misle koja je bomba bila, je li bila neka prilagodba, to je na ekspertima neka kažu, kazao je Plenković.

- Budući da cijeli proces vodi Državno odvjetništvo očekujem od njih da kompiliraju stavove i izvijeste javnost, rekao je.

- Ne vidim neku svijetlu budućnost lažljivaca u politici poput Grmoje. Kapulica govori istinu. Znači da ovaj drugi laže, komentirao je premijer i okladu Marija Kapulice i Nikole Grmoje zbog koje je HDZ-ovac otišao na poligraf.

Na upit o Mostovoj inicijativi vezanoj uz opoziv ministara Tomislava Ćorića, Josipa Aladrovića i potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića, koju je potpisom podržao 31 saborski zastupnik, Plenković je rekao da će na to odgovoriti kada ta tema dođe na Vladu, jer još ništa nisu dobili.

Na novinarski komentar nije li ta inicijativa osuđena na neuspjeh, jer će vjerojatno doći na dnevni red Sabora nakon rekonstrukcije Vlade, premijer je odgovorio: 'Pošaljite ga na poligraf pa ćete vidjeti na što je osuđen', misleći na Mostovca Nikolu Grmoju koji je to zatražio od HDZ-ovca Marija Kapulice što je ovaj i učinio.

Kapulica je ustvrdio kako nikad nije bio u klubu u Slovenskoj, a dogovor je bio da onaj za koga se utvrdi da ne govori istinu odlazi iz politike. No, Grmoja rezultat Kapuličinog poligrafskog testiranja nije priznao. Premijer je ustvrdio da je Grmoja Kapulicu lažno optužio i da je poligrafsko testiranje provedeno u skladu s pravilima struke te dodao kako "ne vidi neku svijetlu budućnost lažljivaca poput Grmoje u politici". Ako Kapulica govori istinu znači da on, Grmoja, laže, smatra premijer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!