19:41 / 22.10.2018.

Autor: P.F./HRT

'Prava adresa gdje treba tražiti rješenje je država'

-

-

Foto: - / -

Gosti emisije HRT-a Tema dana bili sindikalni vođe obaju škverova Uljanika Boris Cerovac te 3. maja Juraj Šoljić.
Opet su radnici Uljanika izašli na pulske ulice. Štrajkaju jer im nije isplaćena plaća za rujan, štrajkaju jer nisu dobili odgovor kako se namjerava riješiti dramatična situacija u njihovu brodogradilištu.
Radnici Uljanika na ulicama Pule
U štrajk ujutro kreću i njihovi kolege iz riječkog 3. maja.
Radnici 3. maja kreću u štrajk, radnici Uljanika već štrajkaju
Stoga su gosti emisije HRT-a Tema dana bili sindikalni vođe obaju škverova -Uljanika Boris Cerovac i 3. maja Juraj Šoljić te stručnjak za brodogradnju i nekadašnji direktor prodaje Uljanika Mladen Klasić.

Čini mi se da je sve skupa već odavno trebala biti završena priča. Štrajkati danas kad je već preko godinu dana Uljanik zajedno s 3. majom de facto u stečaju, nije još formalno, no on je totalno insolventan. Brodogradilište kakvo je danas ne može više nastaviti poslove i treba ga staviti u stečaj. Predstečajna nagodba vjerovnika kakva je bilo u Agrokoru, postoji samo ako postoje voljni vjerovnici koji su spremni dati svoj novac u uvjerenju da će uprava izvesti na pravi put. Toga tu apsolutno nema. Vjerovnici su kupci koji mahom odlaze i država koja je ograničena i dala je što je mogla i više ne može dati ni kune. Tu budućnosti nema. Svi planovi restrukturiranja nisu restrukturiranje nego sanacija, smatra Klasić.

Moram reći da se jedino rješenje koje se može naći za oba brodogradilišta ne može se naći u lokalnoj upravi. Jedino je rješenje u Vladi RH. Sama lokalna uprava može utjecati na građevinski urbanistički plan kojeg može mijenjati prema potrebi ili željama Uljanikovaca ili nekoga tko će ga preuzeti, a sama Vlada može utjecati na druga rješenja - financijsko pitanje, strateškog partnera, pa i na program restrukturiranja. Treba inzistirati da lokalna samouprava gura i ministarstvo i Vladu da svi tražimo zajednička rješenja jer je to u interesu Hrvatske. Prava adresa gdje treba tražiti rješenje je država. Nije isključeno da idemo Zagreb, kada i što, dogovorit ćemo na štrajkaškom odboru, rekao je Cerovac.

Primjer 3. maja je loš primjer restrukturiranja i ulaska potencijalnog partnera u brodogradilište. 3. maj je doveden u ovakvu situaciju sa lošim vlasnikom koji je imao povijesnu šansu da  jedno brodogradilište, koje je dotad bilo u problemima, restrukturira. Štrajkom ne rješavamo plaću. Plaća ne rješava deblokadu računa. Apeliram na vjerovnike i dobavljače da sutra deblokiraju račun 3. maju na 24 sata kako bi mu udahnuli 60 dana života. Kroz pet godina restrukturiranja 3. maj je dobio lošeg vlasnika koji je nastojao izvući novce, a ne revitalizirati 3. maj i staviti ga na noge. Mi smo pokrenuli štrajk zbog neisplate plaće, ali za plaće naših radnika. ako ćemo negdje ići tražiti naše novce onda to neće biti Zagreb nego Pula, rekao je Šoljić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!