Pravobraniteljica: Biranje radnika po boji kože i etničkoj pripadnosti protuzakonito

14.09.2022.

09:19

Autor: Hina/HRT

Tena Šimonović Einwalter

Tena Šimonović Einwalter

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter upozorila je u srijedu vlasnika pizzerije u Samoboru da objavom u kojoj kaže da ne želi radnike određene boje kože, etničke pripadnosti ili nacionalnog podrijetla nije samo prešao granicu dobrog ukusa i civilizirane komunikacije već i zakona.

Ta objava, navodi Šimonović Einwalter, predstavlja izravnu diskriminaciju prilikom zapošljavanja, koja je zabranjena.


Točnije, dodala je, u Hrvatskoj je zaštita od rasne ili etničke diskriminacije zajamčena Ustavom, međunarodnim ugovorima, pravom Europske unije kao i nacionalnim zakonodavstvom, prvenstveno Zakonom o suzbijanju diskriminacije.


- To je dodatna pravna dimenzija ove priče, uz pitanje nedopuštenog javnog izražavanja, u povodu čega, prema informacijama iz medija, već postupa i policija, istaknula je. 


Policija istražuje, dok politika i ugostiteljska struka kao neprihvatljivu i diskriminatornu osuđuje objavu samoborske pizzerije koja je oglasila da traži djelatnike uz napomenu da ne primaju "pakistance, bangladeštance i četnike iz Niša".


Zagrebačka policija, kako se doznaje, radi na slučaju i istražuje moguća kaznena djela vezana za govor mržnje u oglasu za posao. 


Samoborski dogradonačelnik Petar Burić i predsjednik Ceha ugostitelja HOK-a osudili su u utorak objavu kao neprihvatljivu i diskriminatornu.


Pučka pravobraniteljica podsjetila je da je jedini zakoniti kriterij kojim se poslodavac može voditi kod zapošljavanja činjenica ima li kandidat tražena znanja i vještine za radno mjesto, ne i njihova boja kože, etnička pripadnost, nacionalno podrijetlo ili neka druga osnova iz Zakona o suzbijanju diskriminacije. 


- Ovaj primjer dobra je prilika za podsjetiti kako se zabrana diskriminacije, suprotno čestim zabludama, itekako odnosi i na vlasnike obrta, tvrtke ili neke druge djelatnosti, kao i na fizičke osobe, poput stanodavaca. Tako je protuzakonito birati i klijente, podstanare i slično prema boji kože, etničkoj pripadnosti, nacionalnom podrijetlu ili nekoj drugoj osnovi iz Zakona o suzbijanju diskriminacije, stoji u priopćenju. 


U ovom slučaju, kaže, nije važno je li došlo do situacije da vlasnik ugostiteljskog objekta nije zaposlio kvalificiranu osobu samo zbog ovih karakteristika, jer njegove izjave mogu snažno obeshrabriti neke kandidate da se uopće prijave za posao, čime se ometa njihov pristup tržištu rada.


I prema praksi Europskog suda pravde, ovakve izjave dovoljne su za pretpostavku da postoji politika zapošljavanja koja je izravno diskriminatorna. 


Tako je u predmetu 'Feryn' Europski sud pravde utvrdio izravnu diskriminaciju u izjavama glavnog direktora da tvrtka nije sklona zapošljavati imigrante jer im kupci ne vjeruju, bez obzira na to što nije bilo konkretnog tužitelja koji uistinu nije bio zaposlen zbog svog podrijetla, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!