Pravobraniteljica nakon prijave protiv Pernara: Na potezu je DORH

14.02.2023.

15:32

Autor: T.V./Hina/HRT

Tena Šimonović Einwalter

Tena Šimonović Einwalter

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter izjavila je u utorak da je, nakon što je zbog 'slučaja Zambija' podnesena kaznena prijava protiv bivšeg saborskog zastupnika Ivana Pernara, na potezu Državno odvjetništvo (DORH).

- Čuli smo da su podnesene kaznene prijave u odnosu na Pernara, dakle oni su ti (DORH) koji kvalificiraju i odlučuju hoće li, ili ne, pokretati kazneni postupak, rekla je pravobraniteljica komentirajući slučaj hrvatskih građana uhićenih u Zambiji i prijavu koju je protiv njih tamošnjoj policiji podnio Pernar.

Ponovila je kako u javnom prostoru ima previše govora mržnje i u širem i užem smislu te kako se on, zapravo, već prelijeva u stvarnost.

- Na žalost da, već se prelijeva, imamo brojne, razne rasističke izjave, različitih građana koji misle da je to u redu, istaknula je Šimonović Einwalter u Hrvatskom saboru.

Rekla je kako se njezinom Uredu obraćaju obitelji koje su ranije usvojile djecu iz afričkih država i koje kažu da su njihova djeca diskriminirana i stigmatizirana.

Govor mržnje poziva na daljnju diskriminaciju


Objasnila je i zašto se, između ostaloga, zabranjuje govor mržnje i u užem i širem smislu.

- Upravo zbog potencijala da on poziva i potiče na daljnju diskriminaciju, na nasilje i na mržnju i to je ono što je objektivno itekako opasno, rekla je pravobraniteljica i nabrojala načine na koji se to može zaustaviti. Treba, kazala je, dobro pratiti što radi koja institucija.

Kad je riječ o elektroničkim medijima, o njima postoji zakon i Vijeće (VEM) koje je dužno pratiti provedbu zakona. Postoji i Kazneni zakon, ali i različite prekršajne odredbe.

Jedan dio je i u boljem informiranju građana što se smije, a što ne smije, drugi je da treba sustavno raditi da u javnom prostoru bude manje govora koji je takav da ljudi stječu dojam da se sve može i smije reći i napisati.

Treće je da se, tamo gdje imamo situacije govora mržnje koje se može podvesti pod prekršajno ili kazneno djelo, pokreću postupci, a počinitelji sankcioniraju.

- Time se šalje poruka, naglasila je pravobraniteljica nakon sjednice saborskog Odbora za prostorno uređenje na kojem se raspravljalo o novom zakonu o obnovi.

Pozdravila je napore da se postupci obnove pojednostave i ubrzaju, navodeći da su joj se građani najviše žalili upravo na dugotrajnost postupka i komplicirane procedure.

- Kad se zakon donese, bitno je bolje informirati građane, treba im jasno reći što trebaju raditi i gdje trebaju ići, rekla je Šimonović Einwalter napominjući da je to zadaća resornog ministarstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!