Pravobraniteljica: Nasilje nad djecom s teškoćama u razvoju je ozbiljan problem

12.05.2023.

14:39

Autor: HRT/D.M./Hina

Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom

Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Nasilje nad djecom s teškoćama u razvoju ozbiljan je društveni problem koji je nažalost u porastu i to pogotovo kada je riječ o vršnjačkom nasilju, upozorila je u petak pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Ana Slonjšak dodavši kako se to nasilje može umanjiti inkluzijom.

Međunarodni dan obitelji obilježava se 15. svibnja, a ove godine iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom naglašavaju potrebu očuvanja obitelji radi sve veće učestalosti svih oblika nasilja. Ovogodišnji Međunarodni dan obitelji Ujedinjeni narodi usmjeravaju na temu demografskih promjena kao značajnom i važnom procesu koji utječe na naš svijet te na život obitelji diljem svijeta.

Slonjšak ističe kako svjedočimo sve većem broju medijskih napisa o različitim oblicima nasilja učinjenim i prema djeci s teškoćama u razvoju od strane vršnjaka. Predrasude društva, stigma, diskriminacija i neinformiranost o invaliditetu i razvojnim poteškoćama djece doprinose većoj pojavnosti svih oblika nasilja nad djecom s teškoćama u razvoju.


- Nasilje nad djecom s teškoćama u razvoju ozbiljan je društveni problem, kaže Slonjšak, a prevencija nasilja bitna komponenta zaštite prava osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju.


Ismijavanja, ruganja, obraćanja pogrdnim imenima i oponašanja 


Ured pravobraniteljice ističe kako se nametnula potreba za promicanje razine svijesti o društvenom značaju inkluzije. Kaže kako su oblici nasilja kojima svjedoče, a usmjereni su prema djeci s teškoćama u razvoju, nedopustivi i neprihvatljivi te često uključuju ismijavanja, ruganja, obraćanja pogrdnim imenima i oponašanja pojedine vrste invaliditeta.


Upravo prihvaćanje i življenje inkluzije odnosno različitosti sprječava generalizaciju djece s teškoćama kao bolesne, nesposobne, ili one s posebnim potrebama te oblikuje javno mišljenje o jednako vrijednim i važnim članovima zajednice. Posebno je važno osvijestiti, ne samo roditelje i učitelje, već i djecu o socijalnim vještinama i interakciji s djecom različitih oštećenja u svojemu okruženju.


Prevencija svih oblika nasilja nad djecom s teškoćama u razvoju se može postići znanjem, a ono, kako kažu, prvenstveno polazi od znanja pojedinca, obiteljske zajednice te odgojno-obrazovnih ustanova. Ključni element je participacija svih u provedbi aktivnosti s ciljem sprečavanja nasilja i postizanja većeg stupnja prihvaćenosti i poštovanja među djecom što dovodi i do pozitivnih promjena u životu djece s teškoćama u razvoju i omogućuje njihovo aktivnije sudjelovanje u zajednici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!