12:49 / 10.11.2018.

Autor: HRT

Pravobraniteljica: Procesuirati one koje šire lažne vijesti o migrantima

-

-

Foto: - / -

Lažne vijesti o nasilju koje migranti počinjavaju i sukobima koje imaju s lokalnim stanovništvom pokazuje koliko je važno pravodobno komunicirati s građanima, rekla je Vidović u "Intervjuu tjedna" Hrvatskog radija.
Pučka pravobraniteljica Lora Vidović poručila je da mjerodavna tijela moraju mnogo više napraviti u procesuiranju onih koji šire lažne vijesti o migrantima, ali i na stvaranju osjećaja sigurnosti pružanjem pravih, istinitih i objektivnih informacija građanima, kako ne bi osjećali strah.

"Lažne vijesti o nasilju koje migranti počinjavaju i sukobima koje imaju s lokalnim stanovništvom pokazuje koliko je važno pravodobno komunicirati s građanima. Smatram da su tu mjerodavna tijela propustila dosta prilika," kazala je Vidović u "Intervjuu tjedna" Hrvatskog radija.

Poručila je da je sigurnost građana iznimno važna te upitala komu je i zašto u interesu "posve neutemeljeno širenje straha i atmosfere kroz medije koje vidimo u posljednje vrijeme, a u čemu sudjeluje i dio političara". "Radi se često o podacima koji se mogu provjeriti i kada se provjeri, vidi se da to nije istinito", dodala je.

Vezano za Marakešku deklaraciju, Vidović je istaknula da se taj dokument odnosi na migrante, a ne na izbjeglice te da ne donosi nikakve pravne obveze za države, nije pravno obvezujući i ne potpisuje se, već donosi političke obaveze koje države preuzimaju. "Iz pozicije ljudskih prava Marakeška deklaracija je iznimno kvalitetan, dobar i dobrodošao dokument, rađen u participativnom procesu i odgovara na mnoga pitanja i uvelike može pomoći u zaštiti prava migranata, istodobno ne oduzimajući ni jednoj državi njezin suverenitet. Ona prepoznaje i potvrđuje pravo država da same uređuju pitanje, pa čak i ono što se zove 'iregularne migracije'", kazala je.

Poručila je da je sigurnost jako važna, ali da je kompletnim procesom nužno upravljati tako da poštuje ljudska prava svih migranata.

Nije željela komentirati političke prijepore hrvatske predsjednice i premijera oko te deklaracije, no drago joj je, kaže, što Vlada podržava tu deklaraciju.

Vidović je ponovila da nedostaje učinkovita istraga oko pritužbi migranata na policijsko nasilje te zabrinjavajućim ocijenila što MUP ne daje konkretne odgovore. "Odgovori koje smo dobili od MUP-a nisu bili uvjerljivi i zapravo nismo dobili odgovore što se konkretno na određenom mjestu i u određeno vrijeme prema određenoj osobi dogodilo. Sve što MUP odgovara je da poštuje ljudska prava i da su educirani, ali konkretnog odgovora nema", kazala je Vidović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!