Pravobraniteljica: Reakcije na politički skandal Baričiću povrijedile dostojanstvo

16:01 / 13.06.2022.

Autor: T.D./HRT/Hina

Luka Baričić

Luka Baričić

Foto: Miroslav Lelas / Pixsell

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom ocijenila je neprihvatljivim da se u reakcijama na politički skandal u Splitu, sporna komunikacija seksualnog karaktera u kojoj je sudjelovao Luka Baričić, opravdava i objašnjava invaliditetom i to drži povredom njegovog dostojanstva.

Pravobraniteljica Anka Slonjšak u priopćenju je u ponedjeljak poručila kako se isticanjem invaliditeta Luke Baričića u tom kontekstu široj javnosti "nameće zaključak da osobe s invaliditetom generalno nisu sposobne donositi zrele i odgovorne procjene o upuštanju u intimne odnose kao i da su u cijelosti lišene potreba i želja, mogućnosti i šansi u ostvarenju seksualnog odnosa i za koji su, kada se za to stvori prilika, spremni žrtvovati vlastiti pa i tuđi ugled i dostojanstvo".

- Potrebu za intimnošću i bliskošću imaju sve osobe pa i osobe s invaliditetom, isto kao što je korištenje aplikacija za upoznavanje u današnje vrijeme opće raširena pojava, ističe pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Slonjšak, u reakciji na izjave koje su uslijedile nakon "političkog skandala u Splitu".

Ne ulazeći u širi politički kontekst "predmetnog skandala", Slonjšak ističe da je apostrofiranje invaliditeta Luke Baričića u ovom slučaju nepotrebno i neprimjereno "te u suštini predstavlja povredu dostojanstva Luke Baričića i podcjenjivanje njegovog kapaciteta da preuzme osobnu odgovornost za vlastite postupke".

Splitski Gradski vijećnik stranke Centar u prošlom sazivu Luka Baričić, koji je i na listi Centra za skorašnje izbore, u ponedjeljak je potvrdio kako je u komunikaciji preko društvenih mreža jednoj ženskoj osobi slao eksplicitne snimke seksualnog sadržaja, a što se objavili mediji. Najavio je da će se zbog toga povući iz politike bude li izabran za gradskog vijećnika na skorašnjim izborima u Splitu.

Predsjednik Centra i kandidat za splitskog gradonačelnika Ivica Puljak u nedjelju navečer je na Facebooku objavio da je bivši gradski vijećnik njegove stranke Luka Baričić žrtva prevare na internetu jer je na lažni profil odgovorio slanjem eksplicitnih sadržaja.

- Ovo je najgnjusnija stvar koju sam ikada doživio u politici i jasno mi je odakle dolazi. Luka Baričić je osoba s invaliditetom, a ljudi koji su ovo izveli, iskoristili su najranjiviju temu kako bi politički profitirali, a to je seksualnost invalida, naveo je Puljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!