14:13 / 19.02.2021.

Autor: Hina

Pravobraniteljica Saboru predala izvješće o pravu na zdrav život

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović Saboru predala izvješće

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović Saboru predala izvješće

Foto: Patrik Macek / pixsell

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović predala je Hrvatskom saboru posebno Izvješće o pravu na zdrav život u kojem pokazuje povezanost ljudskih prava sa zaštitom okoliša.


U izvješću pod nazivom "Pravo na zdrav život i klimatske promjene u Republici Hrvatskoj 2013.-2020." analizirani su problemi koji se odnose na zaštitu zraka vode i tla, svjetlosno i onečišćenje bukom, neionizirajuće zračenje tzv. baznih stanica, održivo gospodarenje otpadom te klimatske promjene, izvijestili su iz Ureda pučke pravobraniteljice.


Ta je tema osobito važna zbog nedovoljno razvijene ekološke svijesti institucija, ali i šire javnosti, o važnosti zaštite okoliša, prirode, klime i ljudskog zdravlja, što uzrokuje nedovoljnu razinu ostvarenosti prava na zdrav život, istaknuli su u priopćenju.


Pravo na život i klimatske promjene


Pravo na zdrav život važno je i u kontekstu klimatskih promjena čije je posljedica Hrvatska već osjetila, tijekom poplava u istočnoj Hrvatskoj 2014. i požarne sezone 2017., rekla je pravobraniteljica Lora Vidović.


Opravdano je, kaže, i pitanje je li pandemija bolesti COVID-19 neočekivana ili je logičan slijed događanja.


Napominje da je i UN proteklih godina ukazivao na povećan rizik od pojave bolesti za koje se smatra da su izravno povezane s uništavanjem staništa mnogih vrsta te narušavanjem bioraznolikosti. 


Podsjetila je kako iz UN-a ističu da je upravo pandemija najbolji pokazatelj međusobne povezanosti brige za okoliš i ljudskog zdravlja, kao i ostalih temeljnih prava i sloboda. Europska agencija za okoliš ukazuje na moguću povezanost onečišćenja zraka i siromaštva s većim stopama smrtnosti od COVID-a, kaže Vidović.


Provedba peporuka osnažila bi ljudska prava


Izvješće pučke pravobraniteljice utemeljeno je na pritužbama građana i udruga, postupanjima na vlastitu inicijativu, podacima nadležnih tijela, terenskom radu i sudjelovanju u zakonodavnim aktivnostima.


Provedba njegovih preporuka osnažila bi zaštitu prava na zdrav život, a time i ljudskih prava općenito, kroz poticanje ekološki osviještenog vođenja politika i rada institucija, što bi bilo i u skladu s Europskim zelenim planom, temeljem za oporavak Europske unije od pandemije, zaključila je Vidović.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!