Pravobraniteljica Slonjšak prozvala Zekanovića zbog "morbidnog showa"

30.03.2023.

18:41

Autor: Hina/HRT

Anka Slonjšak

Anka Slonjšak

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slošnjak pozvala je na odgovornost zastupnika Hrvoja Zekanovića (HDS) koji je nedavno pojavljivanje roditelja njegovatelja i djece s teškoćama u razvoju te osoba s invaliditetom u Hrvatskome saboru nazvao ''morbidnim showom''.

Pravobraniteljica je u priopćenju podsjetila da je Zekanović u četvrtak u Saboru, prilikom prvog čitanja i rasprave o prijedlogu Zakona o osobnoj asistenciji, poručio kako ''jedini koji danas ljagu mogu sprati sa svog imena su kolege iz oporbe zbog onog morbidnog showa koji su imali prije dva tjedna ovdje, kada su doveli i manipulirali roditeljima i djecom''.

U Saboru se pretprošlog petka glasalo o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi kojim bi bili obuhvaćeni i roditelji njegovatelji. Sa 77 glasova prihvaćeno je da se Zakon ne mora mijenjati odmah, što je rasplakalo članove Udruge "Sjena" koji su došli na Trg svetoga Marka.

"Problematična je formulacija"


Slonjšak smatra da je Zekanovićeva izjava više upućena samoj oporbi, no ističe da je problematična formulacija "morbidnog showa''. Precizira da izjava, ako se pri tome aludira na samo pojavljivanje roditelja njegovatelja i djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, ima jaka i izrazita obilježja diskriminacije.

- Korištenje prava na sudjelovanje i pojavljivanje u društvenom životu i pojavljivanje u medijima osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji na ravnopravnoj osnovi s drugima, a radi promicanja vlastitih interesa i prava, nije i ne smije s smatrati nikakvom vrstom performansa, ocjenjuje pravobraniteljica.

Dodaje da svi građani, pa tako i osobe s invaliditetom, trebaju imati jednake mogućnosti zauzimati se svim legitimnim sredstvima za ostvarenje svojih prava.

"Preuzeti odgovornost za izgovorene riječi"


- Mišljenja smo kako sve osobe koje javno istupaju, pa tako i političari, moraju preuzeti odgovornost za izgovorene riječi i shvatiti da neprimjerenim izražavanjem u javnom prostoru, bilo uvredljivim generalizacijama osoba s invaliditetom, bilo korištenjem degradirajuće terminologije, nanose veliku štetu dostojanstvu i ravnopravnom položaju osoba s invaliditetom u našem društvu, navodi u priopćenju Slonjšak.

Pravobraniteljica preporučuje da se rasprave, kada se progovara o osobama s invaliditetom, usmjere na planiranje aktivnosti za poboljšanje ionako dovoljno teškog položaja osoba s invaliditetom i povećanje njihove vidljivosti u zajednici, a ''ne dovođenje svega toga u pitanje''.

Udruga Sjena traži Zekanovićevu ispriku zbog formulacije "morbidni show"


Udruga Sjena zatražila je u četvrtak ispriku saborskog zastupnika HDS-a Hrvoja Zekanovića koji je nedavno pojavljivanje roditelja njegovatelja i djece s teškoćama u razvoju te osoba s invaliditetom u Hrvatskome saboru nazvao morbidnim showom.

- Koristeći formulaciju riječi 'morbidni show' te ju povezivati s pojavljivanjem roditelja njegovatelja, djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom na izglasavanje prijedloga za izmjene Zakona koji se njih krucijalno tiču te politiziranja i političkog prepucavanja preko leđa najnemoćnije populacije je krajnje nedopustivo' ocijenila je u priopćenju Udruga Sjena.

Udruga je podsjetila da je i HDZ-ova zastupnica Ljubica Lukačić, koja je i sama osoba s invaliditetom, nedavno imala diskriminirajuće izjave i stavove za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom.

Sjena podsjeća da traži i još uvijek nije dobila javnu ispriku zastupnice zbog, kako tvrde, diskriminatorne izjave u kojoj Lukačić propitkuje dostupnost osobnih asistenata osobama s invaliditetom ili djeci s teškoćama u razvoju koji se mogu uključiti u zajednicu.

- 'Saborski zastupnici Zekanović i Lukačić trebali bi znati da je svakom građaninu pa tako i osobama s invaliditetom te njihovim obiteljima jedno od zajamčenih prava zalagati se svim legitimnim sredstvima za ostvarivanje svojih prava te shodno tome, ovim putem pozivamo i eksplicitno zahtijevamo javnu ispriku, ističe Udruga Sjena koja traži i reakcije svih ureda pravobranitelja.

U četvrtak je na Zekanovićevu izjavu reagirala i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slošnjak koja je zastupnika pozvala na odgovornost.

Slonjšak je precizirala da izjava o morbidnom showu, ukoliko se pri tome aludira na samo pojavljivanje roditelja njegovatelja i djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, ima jaka i izrazita obilježja diskriminacije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!