Pravobraniteljica za djecu poželjela uspješan početak školske godine

02.09.2022.

13:26

Autor: V.K./HRT/Hina

Helenca Pirnat Dragičević

Helenca Pirnat Dragičević

Foto: Boris Scitar / Pixsell

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević željela je svima uspješan početak školske godine te pozvala učitelje i profesore da učine sve što je u njihovoj moći da se svako dijete osjeća dobrodošlo i prihvaćeno u svojoj školi.

- Iz prethodnih kriznih godina naučili smo da se u teškim vremenima odrasli trebaju više okrenuti djeci, posvetiti posebnu pažnju komunikaciji s djecom, pratiti kako se djeca osjećaju, pitati ih što misle, što trebaju i žele, kako vide vlastitu situaciju i stanje koje ih okružuje, ističe pravobraniteljica dodajući kako je važno da doista vidimo i čujemo djecu i damo im priliku da sudjeluju u donošenju odluka koje se odnose na njih.

Ne smijemo zaboraviti da djeci trebamo pružiti prije svega stabilnost i podršku, napominje te ističe da polaskom u školu djeca dobivaju nova prava i nove odgovornosti.

To im otvara brojne mogućnosti za čiji je ishod iznimno važno da i djeca, i roditelji, i učitelji preuzmu svoj dio odgovornosti i surađuju kao punopravni partneri, kao dio djetetove novostečene "školske obitelji".

Helenca Pirnat Dragičević poželjela je sretan povratak u školske klupe svoj djeci te izrazila nadu da će im nova školska godina donijeti mnogo novih prilika za rast kroz stjecanje novih znanja i vještina, a i novih poznanstava i dobrih prijatelja.

Posebno je pozdravila "prvašiće", te pozvala njihove roditelje, bake i djedove i druge članove obitelji, da zajedno s njima proslave polazak u školu, ali i da im pomognu i podrže ih u prvim danima školovanja.

Skrenula je pozornost učiteljicama i učiteljima da dijete ima pravo učiti i napredovati u učenju svojim vlastitim tempom i u skladu sa svojim mogućnostima, te da mu je stoga potrebna njihova podrška, strpljenje i vrijeme.

Svim učiteljima, nastavnicima, stručnim suradnicima i ravnateljima zaželjela je uspješan rad i "što normalniju" školsku godinu u kojoj i dalje moramo imati na umu zaštitu od zdravstvenih i drugih rizika.

Pravobraniteljica za djecu pozvala je sudionike u prometu da obrate pažnju na najmlađe školarce i da imaju na umu da se neki od njih prvi put samostalno kreću u prometu.

Budimo djeci uzor u poštovanju prometnih pravila i zaštitimo ih koliko god možemo na cestama, zaključila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!