Pravobraniteljica za djecu poziva djecu na online susrete petkom

26.11.2020.

11:10

Autor: I.Z./Hina

default error photo
Pojasnili su da se Mreža mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu, koju čine djeca iz raznih krajeva Hrvatske, sada sastaje uglavnom online.
Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević uputila je danas poziv odgojno-obrazovnim ustanovama i domovima za djecu da omoguće online susrete djece s pravobraniteljicom kako bi se glas djece bolje čuo, posebno u uvjetima epidemije Covida-19. ➡️ Lovrić Makarić: Pooštravanje mjera dobra je odluka ➡️ Koronavirus - najnovije informacije ➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Nove mjere - evo što dosad znamo
- Bit će to za djecu prilika da se bolje upoznaju s dječjim pravima i radom pravobraniteljice, a za pravobraniteljicu da u izravnom kontaktu s djecom dozna kako žive, kako im je u školi, koliko su zadovoljna uvjetima u svojoj sredini, koje su njihove potrebe i želje. Već u dosadašnjih nekoliko susreta dobili smo brojne zanimljive dječje prijedloge i ideje za daljnje unapređivanje dječjih prava te se veselimo novim takvim prilikama, istaknuto je u priopćenju Ureda pravobraniteljice za djecu.

Pozivaju sve osnovne i srednje škole, dječje domove, učeničke domove i domove za odgoj, kao i dječja gradska vijeća da im se jave na info@dijete.hr. Planiraju takve susrete organizirati svakog petka i nadaju se da će poziv naići na dobar odjek i da će to postati njihova redovita aktivnost.

- Pravobraniteljica može gostovati na online satu razredne zajednice ili na satu građanskog odgoja u školi, a u sastanke se mogu uključiti i djeca koja pohađaju nastavu od kuće ili su u samoizolaciji. Može se sastati sa školskim vijećem učenika ili vijećem korisnika u dječjem domu, sa članovima dječjeg gradskog vijeća ili udruga za djecu, družiti se s grupama djece koja žele više doznati o njezinom radu, objasnio je Ured.

Susreti i razgovori s djecom otežani zbog epidemije

Online sastanci omogućit će i češće kontakte s djecom na otocima i u manjim mjestima kojima je dolazak u urede u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu i prije bio veliki izazov. Uskoro će se na takav način sastati s učenicima Osnovne škole Vladimira Nazora iz Postira na Braču.

- Susreti i razgovori s djecom neizostavni su dio rada pravobraniteljice za djecu i njezinoga tima te su proteklih godina redovito organizirani posjeti djece Maloj kući dječjih prava, a  pravobraniteljica i njezini savjetnici redovito posjećuju dječje vrtiće, škole, dječje domove i druge ustanove u kojima borave djeca te sudjeluju na raznim događanjima za djecu i mlade, što je otežano izbijanjem epidemije Covida-19, upozorili su iz Ureda.

Pojasnili su da se Mreža mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu, koju čine djeca iz raznih krajeva Hrvatske, sada sastaje uglavnom online, a tako su organizirani i razgovori s djecom iz pojedinih škola, dječjih gradskih vijeća i udruga za djecu.

- Iako to ne može nadomjestiti dinamiku susreta uživo, takvi su se susreti pokazali uspješnima i uvjerili nas da ne smijemo odgađati 'prave' susrete s djecom i čekati neka sigurnija 'post Covid'  vremena, već moramo pronaći nove načine kako uspostaviti izravnu vezu s njima, poručio je Ured.

U uvjetima zabrinutosti, izoliranosti i uskraćenosti za niz uobičajenih dječjih aktivnosti, iznimno je važno, ističe, pružiti djeci i mladima više prilika da govore o tome kako se osjećaju, što im je potrebno, što bi željeli, kao i da pitaju sve što ih zanima, daju svoje prijedloge i dobiju povratnu informaciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!