15:18 / 22.12.2021.

Autor: Studio 4/HRT/IMS/K.D.

Pravobraniteljica za djecu: Važno je osnažiti žrtve da same prijave nasilje i potraže pomoć

Helenca Pirnat Dragičević

Helenca Pirnat Dragičević

Foto: Studio 4 / HRT

„Pijani otac metalnom šipkom pretukao ženu i bebu staru 19 dana“ samo je još jedan naslov iz crne kronike koji svjedoči o prisutnosti nasilja u obitelji. Čini se kako ni novi zakon, koji regulira rad centara za socijalnu skrb i obitelji, neće biti alat koji će preko noći promijeniti stanje nabolje. Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević kaže kako je potrebno detektirati svaki oblik nasilja koji se dogodi i na njega brzo reagirati. 

- Osim reakcije na događaj, izuzetno je važno utvrditi i same uzroke zbog kojih je došlo do nasilja. Važno je i procijeniti rizike i imati preventivne aktivnosti kako bi se spriječilo novo nasilje, a naravno potrebno je pružiti podršku i žrtvama nasilja, rekla je Pirnat Dragičević  gostujući u emisiji "Studio 4".

Dodaje kako je ponavljanje nasilja na određenom području, kao što je to slučaj u romskom naselju Piškorovci gdje je i ranije bilo nasilja i pucnjave, znak za potrebu jačeg i učinkovitijeg djelovanja različitih dionika.

- Tu je važno i uključivanje romske zajednice, policije, lokalnih vlasti, državnih institucija, romskih udruga. Izuzetno je važno na tom području provoditi jedno sinergijsko djelovanje. Još od 2019. godine sam na ovom području uputila veći broj preporuka na različite adrese – između ostalog sam preporučila da se pristupi formiranju multidisciplinarnih mobilnih timova u sastavu policijskog službenika, predsjednika centara za socijalnu skrb, romskog povjerenika, te po potrebi nekog vanjskog suradnika, koji bi omogućili razrješavanja možebitnih problema koji se tamo pojavljuju, rekla je Pirnat Dragičević.

Apelira na sve koji sumnjaju na obiteljsko nasilje u svojoj okolini, da to i prijave nadležnim institucijama.

- Važno je i osnažiti žrtve nasilja - najčešće žene ili djeca, da same prijave nasilje i potraže pomoć, napomenula je.

Nove socijalne reforme nisu još niti ugledale svjetlo dana, a već su žestoko kritizirane od struke. Pirnat Dragičević kaže kako je u pri izradi novih zakona potrebno uključiti i stručnjake koji će sami zakon primjenjivati svakodnevno.

- Oni imaju najbolji pregled situacije na terenu i mogli bi ponuditi neka svoja rješenja. U to je svakako trebalo uključiti struku, ali treba vidjeti i koje su potrebe korisnika i napraviti analizu što je dobro u postojećem zakonu, a što treba mijenjati. Zakon ne može pokriti sve životne situacije, ali važno je da stručnjaci na terenu na vrijeme prepoznaju rizike kako bi prevenirali neželjena ponašanja, smatra te dodaje kako kod slučajeva nasilja nadležni centar za socijalnu skrb treba pravovremeno reagirati na svaku pritužbu.

Ističe kako je posao centara za socijalnu skrb izuzetno stresan i zahtjevan, a često i terenski, te smatra kako im se treba omogućiti odgovarajuća plaća te adekvatni tehnički uvjeti, edukacija i supervizija.

- Potrebno je ulagati u ljude, u kapacitete, jer se radi o doista stresnom i zahtjevnom poslu, kaže.

Reforma Zakona o socijalnoj skrbi i obitelji, koji se odnosi na djecu, jedan je od ključnih zakona koji se trebaju donijeti početkom iduće godine. No, čini se kako to opet shvaćamo olako.

Nužni jasniji mehanizmi kontrole u konfliktnim obiteljima

- Svakoj reformi treba pristupiti ozbiljno, potrebno je konzultirati stručnjake i sagledati potrebe korisnika, vidjeti koja rješenja su dobra i koja zadržati, a koja promijeniti. Međutim, mislim da sama reforma neće sve promijeniti ako se istovremeno ne promijene praksa i promišljanja koja su vezana za skrb o djetetu, ističe Pirnat Dragičević i dodaje kako se trebaju ugraditi jasniji mehanizmi kontrole unutar konfliktnih obitelji, te da Centri za socijalnu skrb imaju u fokusu obitelji za koje imaju saznanja da bi moglo doći do povrede prava djeteta.

- Oni koji bi po prirodi trebali biti zaštitnici djece, odnosno roditelji, vrlo često ta prava krše, i u situacijama kada dolazi do povrede prava djece tu država treba zaštititi dijete od vlastitih roditelja.

Problemi se rješavaju tek kad izađu u medijima

Istraživanja pokazuju kako svako peto dijete u Hrvatskoj živi na rubu siromaštva ili u siromaštvu, a Pirnat Dragičević upozorava da treba uložiti puno više napora kako bi svako dijete imalo barem minimalni životni standard. Problem našeg društva je i činjenica da će se neki problemi teško riješiti ukoliko ne izađu u medijima.

- Mediji imaju izuzetno važnu ulogu u podizanju svijesti o problemima s kojima se susreću naše obitelji, ali mislim da još postoji jako puno prostora za podizanje te svijesti o dječjim pravima. Važno je da se kod tog izvještavanja drži određenih pravila - da izvještavanje ne bude senzacionalističko, odnosno da se zaštiti privatnost djeteta, ističe.

- Svi moramo imati na pameti da su djeca ovisna o odraslima i potrebno je raditi na osvješćivanju društva u cjelini, na osvješćivanju stručnjaka koji rade s djecom, na osvješćivanju same djece i toga da djeca imaju ljudska prava. Važno je istaknuti da se nijedna vrsta nasilja nad djecom i među djecom ne smije i ne može tolerirati, i da bi djecu već od vrtićke dobi trebali pripremati na to da smo društvo nulte tolerancije na nasilje, zaključuje Pirnat Dragičević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!