Pravobraniteljica za veću participaciju djece u odlučivanju o njihovim životima

15:08 / 13.06.2022.

Autor: Hina/HRT/V.G.

 Helenca Pirnat Dragičević

Helenca Pirnat Dragičević

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević u ponedjeljak je poručila da treba više raditi na uključivanju djece u građansko društvo kako bi više participirala u donošenju odluka koje se tiču njih i njihovih života.

Pravobraniteljica je u Osijeku sudjelovala na obilježavanju 15. obljetnice tamošnjeg Ureda pravobranitelja za djecu, gdje je istaknula da je Konvencija o pravima djeteta potpisana prije više od 30 godina, u Hrvatskoj su osnovani središnji te područni uredi, ali da još uvijek postoje velike potrebe za poboljšanjem položaja djece.

Ocijenila je da se na zaštiti i promicanju prava djece napravilo puno, ali još uvijek u nedovoljnoj mjeri.

- Osvijestili smo važnost poštivanja prava djece, ali još uvijek moramo više raditi na uključivanju djece da više participiraju u donošenju odluka koje se tiču njih i njihovih života, poručila je Pirnat Dragičević.

Naglasila je i kako društvo treba više raditi na poboljšanju i zaštiti mentalnog zdravlja djece, koje je kroz razdoblje pandemije u protekle dvije godine "na određeni način narušeno".

Kao izrazitu potrebu navela je i da se svoj djeci osigura mogućnost upisa u vrtiće te osnaže njihove mogućnosti da slobodno vrijeme provode u aktivnostima koje su vezane unutar sustava odgoja i obrazovanja.

- To se kroz brojna recentna istraživanja pokazalo važnom startnom pozicijom djece, da svi imaju mogućnost za kasniji i jednaki razvoj cjelokupne osobe. Na cijelom području Hrvatske vrlo su neujednačene brojke i postotak obuhvata djece u vrtićima, pa je važno da u svim gradovima, ne samo u Zagrebu, djeci dajemo takvu mogućnost, zaključila je pravobraniteljica.

Zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković, rekla je kako je Gradskoj upravi prioritet razvoj i proširenje infrastrukture te izgradnja novih predškolskih ustanova, kako vrtića, tako i škola.

- S tim smo se, odmah po dolasku, suočili i krenuli u pozitivnom smjeru kako bi se sva prava djece nužno riješila", rekla je i napomenula da se cjelokupna strategiju razvoja infrastrukture radi sukladno uputama Ureda pravobraniteljice za djecu.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić i pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević potom su zajedno u velikoj vijećnici Gradske uprave primili predstavnike Dječjeg gradskog vijeća Grada Osijeka, koje su upoznali s ovlastima i radom Ureda pravobraniteljice za djecu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!