Pravobraniteljica: Zakon o prekršajima protiv javnog reda zreo za opsežnije izmjene

04.04.2023.

Zadnja izmjena 18:39

Autor: Hina/HRT/A.S.

Tena Šimonović Einwalter

Tena Šimonović Einwalter

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter pozdravila je najavljene izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koje uključuju visoke novčane kazne zbog pozdrava "Za dom spremni, a smatra da je potrebno promijeniti i druge odredbe tog zakona.

- Postoji prostor za izmjene i drugih odredbi iz tog zakona, to su pitanja tzv. kriminalizacije siromaštva i kazni za prosjačenje ili pitanje regulacije prostitucije. To je zakon čiji temeljni dio datira iz 1977., dakle govorimo u predinternetskom vremenu i mislim da je zreo za opsežnije izmjene, rekla je pravobraniteljica nakon predstavljanja godišnjeg Izvješća o stanju ljudskih prava za 2022.godinu.

Kada je u pitanju poticanje vjerske ili etničke mržnje ili uzvikivanje ustaškog pozdrava, pučka pravobraniteljica smatra da podizanje kazni neće dati očekivani učinak ukoliko ne postoji ujednačena sudska praksa.

Ako se podigne kazna na 4000 eura a istodobno ne podižu optužni prijedlozi i ne pokreću prekršajni postupci kod korištenje simbola i pozdrava, problem će biti još veći, napominje.

- Jako važno da se podigne svijest građana o nezakonitom govoru te o nezakonitom korištenju i pozdrava i simbola. Samo povećati sankcije, a da ne znaju svi što je zabranjeno i što nije zabranjeno, opet ne može polučiti pravim učinkom, smatra Šimonović Einwalter. 

Eksplicitniji Zakon o prekršajima javnog reda i mira


Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira trebao bi eksplicitnije spomenuti poticanje na mržnju ili diskriminaciju bi bilo kojoj osnovi, kao što je to slučaj sa Zakonom o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima.

Iako u svom izvješću ne osvrće na problem osmero hrvatskih državljana u Zambiji koji su optuženi za trgovinu djecom, Šimonović Einwalter kazala je da od tamošnje Komisije za ljudske prava nije uspjela dobiti povratne informacije vezano uz postupanje tamošnjih vlasti prema njima.

- Oni su ovlašteni brinuti se za ljudska prava u Zambiji, oni su ti koji su pisali izvješće o uvjetima u zambijskim zatvorima. Mi obilazimo zatvore u Hrvatskoj, stanje nije dobro,ali u Zambiji je neusporedivo gore, izjavila je.

Upitana o izvještavanju pojedinih medija o tom slučaju, u kojima postoji elementi govora mržnje, pravobraniteljica je odgovorila da je praćenje provedbe Zakona o elektroničkim medijima u nadležnosti Vijeća za elektroničke medije.

- Ne slažem se uvijek s njihovom ocjenom. Zato smo održali sastanak i razgovarali o tome što bi sve ulazilo u zaštićenu slobodu govoru, a što u nezakonit govor, rekla je Šimonović Einwalter.

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter je gostovala u emisiji HTV-a Regionalni dnevnik gdje je, između ostalog, govorila o problemima medicinske skrbi na otocima.

I sami građani najviše joj se obraćaju zbog problema u sustavu zdravstva. Doznajte što ih najviše muči.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!