11:31 / 20.06.2018.

Autor: M.B./HRT

Pravobraniteljstvo za djecu zauzima se za osnivanje obiteljskih sudova

-

-

Foto: - / -

Mučna ovrha djeteta u Splitu podijelila je Hrvatsku javnost. U Studiju 4 o tome je govorila Maja Gabelica Šupljika, zamjenica pravobraniteljice za djecu.
Mučna ovrha djeteta u Splitu podijelila je Hrvatsku javnost. U Studiju 4 o tome je govorila Maja Gabelica Šupljika, zamjenica pravobraniteljice za djecu.

Postoji pravo djeteta da ga se čuje - da govori o svojem stanju, izrazi svoje mišljenje i želje. Njegovo je pravo i da bude informirano o tome koje će biti posljedice iskazivanja njegovog mišljenja i da njegove želje ne mogu uvijek biti ispinjene. To je konvencijsko pravo koje je ugrađeno i u naše zakone. Ono je iznad prava odraslih. Pitanje je kako se to pravo ostvaruje u praksi, rekla je Gabelica Šupljika.

Na pitanje koliko dijete u ovakvim slučajevima može biti istraumatizirano odgovorila je da su to ozbiljne traume, ali i da ne moraju biti. Sve ovisi o tome kakvim je prizorima bilo izloženo, u kojoj je dobi i kakav je njegov kognitivni kapacitet. U ovom konkretnom slučaju ovdje su svi odrasli doveli do toga da su stvari predugo trajale i da to sigurno nije u interesu djeteta koje je izloženo za njega posve neshvatljivoj situaciji, kazala je. Svi silni policajci su morali biti prisutni jer je prethodno postojala procjena visokog rizika, dodala je.

Termin "ovrha nad djetetom" ne postoji, postoji termin "ovrha radi predaje djeteta", podsjetila je. Strašno je što se dogodilo u Splitu. Duboko se nadam da se dijete smirilo kad su se vrata automobila zatvorila i da je dobilo maksimalnu emotivnu zaštitu, rekla je.

Svi ćemo se složiti da sudske odluke treba poštovati i da se trebaju učiniti svi pravni lijekovi da do prisilnog oduzimanja djeteta uopće ne dođe - da se traže izuzeća, traže privremeni skrbnici i doktori. Ovdje situaciju komplicira to što je ovo postalo međunarodni pravosudni problem, rekla je.

Pravobraniteljstvo za djecu se protivi promjeni Pravilnika o postupanju i suradnji između stručnjaka centara policije i sudskih službenika koja kaže da ako se procijeni da je dijete sraslo s okolino i da je udaljeno više od godinu dana od primarnog mjesta prebivanja da tako i ostane. Mislimo da to otvara područje pravne nesigurnosti i različitog tumačenja pravnih normi te otvara vrata manipulacije roditelja nad djecom, rekla je Gabelica Šupljika.

Pravobraniteljstvo se zalaže za osnivanje Obiteljskih sudova. Inicijativa je poslana pa čak mislim da postoji razmišljanje o tome rekla je. Tako specijalizirani sud, kada se radi samo o djeci i njihovim pitanjima, može biti produktivniji, senzibiliziraniji i opremljeniji nego opći sudovi, naglasila je zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!