Pravoslavni vjernici pripremaju se za Uskrs

01.05.2021.

20:20

Autor: Ivona Ramadža Čolić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Pravoslavni vjernici pripremaju se za Uskrs

Pravoslavni vjernici pripremaju se za Uskrs

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Vjernicima Srpske pravoslavne crkve Uskrs je čestitao i državni vrh - predsjednik Sabora, Republike i Vlade. A kako se za sutrašnji blagdan pripremaju vjernici, provjerila je naša šibenska ekipa.

Blagdan nad blagdanima drugo je ime Uskrsa, reći će oni odgajani u vjeri. I šibenski vjernici iščekuju ga kao i njihovi preci. Pročišćena duha i tijela.

- Imamo šest tjedana uskrsnog posta. Posti se na uspomenu na Isusovo stradanje, rekao je Jovan Dobre, Šibenik.

 Drže i u Biskupiji do običaja. Jaje - simbol je ono najvećeg kršćanskog blagdana. 

- Uglavnom se boje u crveno. To je simbol Isusove krvi. Prvo obojeno jaje se ostavlja. To je tzv. čuvarkuća koja godinu dana stoji u kući, kaže Snježana Miljević Degenek, Orlić, Biskupija.

Zazivat će se njime: plodnost, blagostanje i obilje. 

Slažu domaćice jelovnik za sutra. Bit će stol bogat. Slavit će se blagdan nade i rađanja u krugu obitelji. Gledaju na njega svi kao na novi početak.

- Sam praznik simbolizira priliku za iskupljenje, za to da budemo bolji. Kao što je Hristos vaskrsao i iskupio nas za naše grijehe, tako mi imamo priliku od tog dana se potruditi malo više oko svojih bližnjih, kaže Aleksandra Lošić, Šibenik.

Obilje mira, nade i zajedništva - želje su iz Šibensko-kninske županije. Za sve pravoslavne vjernike, ali i svakog čovjeka dobre volje.

- Da Bog blagoslovi sa svakim blagoslovom, mirom i ljubavlju, kako njih, tako i sve u njihovim obiteljima. Pozdravljajući ih velikim krišćanskim pozdravom: Hristos voskrese, vaistinu voskrese, rekao je episkop dalmatinski Nikodim.

Najvažnije je sutra, kažu vjernici, da je obitelj na okupu. Zajedno u slozi i vjeri. I poručuju: graditi nam valja svijet mira i radosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!