19:25 / 24.03.2021.

Autor: Nikolina Ćosić/Dnevnik/IMS/P.F./HRT

Pravosudni prijepori

Zlata Đurđević

Zlata Đurđević

Foto: Dnevnik / HRT

Kao ni retoriku, predsjednik Zoran Milanović nije promijenio ni stajalište o Vrhovnom sudu i ovlastima Sabora. Zato je poslao pismo zastupnicima i pozvao ih da ipak glasaju o njegovu prijedlogu.


Nakon što je predsjednik Sabora Gordan Jandroković odbio u raspravu uvrstiti pitanje imenovanja Zlate Đurđević kao kandidatkinje za predsjednicu Vrhovnog suda, predsjednik Republike Zoran Milanović pismom se obratito svim saborskim zastupnicima zahtijevajući njihova mišljenja - koja su podijeljena.

Za Zlatu Đurđević je SDP, a predsjednikov prijedlog smatraju naginjanjem pozitivnim promjenama u hrvatskom pravosuđu.

- Pravosuđe ne funkcionira i nešto treba mijenjati, u ovom trenutku imamo jedan konkretan prijedlog kako to mijenjati, a to je izbor čelne osobe Vrhovnog suda. Od HDZ-a do sada nismo čuli baš ništa što bi pomoglo unaprijediti stanje u hrvatskom pravosuđu, smatra predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

- SDP je za, sa svojim stavovima za Zlatu Đurđević, HDZ izvodi igrokaz, mnogi šute, a jedini koji su glasno i jasno rekli da su protiv to smo mi, rekao je Hrvoje Zekanović, Hrvatski suverenisti.

Višetjednu raspravu glavni tajnik Mosta naziva - političkom utakmicom.

- Ovo je zapravo jedna agonija koja pokazuje da ni na Pantovčaku ni na Banskim dvorima nema stvarne volje za reformom pravosuđa, jer da ima onda bi sjeli za stol i pokušali se dogovoriti, uvjeren je Mostovac Nikola Grmoja.

Da je Gordan Jandroković neosnovano odbio prijedlog predsjednika Milanovića i da se u Saboru o tome trebalo raspravljati smatra Dalija Orešković (Centar).

- U svim nastojanjima Zorana Milanovića da popravi stanje u pravosuđu osobno ću mu biti najveći saveznik, neovisno o tome što me on naziva narikačom. Međutim, u svemu ostalom što Zoran Milanović radi, nametanjem Zlate Đurđević, Zoran Milanović nije u pravu, smatra Orešković.

O tome je li Milanović imao pravo predložiti kandidatkinju koja se nije prijavila na natječaj - a nakon jučerašnje odluke Ustavnog suda - oglasio se i Vrhovni sud.

- Prema priopćenju Ustavnog suda, predsjednik Republike Hrvatske ovlašten je predložiti samo onog kandidata koji se javio na javni poziv Državnog sudbenog vijeća. (...)Stoga osoba koju je predsjednik Republike predložio po zakonu nije kandidat za predsjednika Vrhovnog suda, stoji u priopćenju nakon sjednice Vrhovnog suda koje je potpisao Marin Mrčela, zamjenik predsjednika tog suda.

Odluke Ustavnog suda dužan je poštovati svatko, pa i predsjednik Republike, objašnjava ustavni stručnjak Mato Palić.

- Jedino moguće rješenje nakon što se Ustavni sud izjasnio o zakonu o sudovima je da Državno sudbeno vijeće ponovno raspiše javni poziv na koji će se javiti kandidati, a da predsjednik RH predloži nekoga od kandidata koji su se javili na javni poziv, rekao je Palić.

Ako među prijavljenim kandidatima ne bude Zlata Đurđević, a nikoga od drugih prijavljenih predsjednik Republike ne bude htio predložiti - javni poziv može se ponavljati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!