06:57 / 01.05.2019.

Autor: M.Š./Hina

Praznik rada bez prosvjeda, sindikati skupljaju potpise

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Međunarodni praznik rada, 1. svibnja, obilježava se diljem Hrvatske, no ove će godine prolazi bez prosvjeda sindikata, u znaku druženja građana uz tradicionalni grah, karanfile i prigodan kulturno-umjetnički program.
Međunarodni praznik rada, 1. svibnja, obilježava se diljem Hrvatske, no ove godine prolazi bez prosvjeda sindikata, u znaku druženja građana uz tradicionalni grah, karanfile i prigodan kulturno-umjetnički program.   

Zagrepčanke i Zagrepčani 1. svibnja, Međunarodni praznik rada, tradicionalno slave u parku Maksimir, gdje ih očekuje prigodan kulturno-umjetnički program te 60.000 besplatnih porcija graha s kobasicom, pancetom i suhom vratinom te karanfili.

 

Od ranog jutra u park Maksimir stižu Zagrepčani i njihovi gosti. Na ulazu u park postavljena su tri štanda na kojem sindikati prikupljaju potpise za svoju referendumsku inicijativu "67 je previše" kojom se, među ostalim, traži da se umjesto sa 67 omogući odlazak u mirovinu sa 65 godina.

Pogledajte u javljanju našeg Andreja Rašljanina što je rekao sindikalist Krešimir Sever.


Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić dijelio je karanfile.


Tri sindikalne središnjice - Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Matica hrvatskih sindikata (MHS) ove godine ne organiziraju prosvjedne povorke.

U srijedu ujutro sindikalisti Mladen Novosel i Krešimir Sever gostovali su u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" u kojoj su govorili o Međunarodnom prazniku rada i referendumskoj inicijativi.


Zbog obveza vezanih za referendumsku inicijativu "67 je previše" SSSH ove godine neće organizirati podjelu besplatnog fažola na splitskom Marjanu.

U drugim hrvatskim gradovima proslave 1. svibnja održavaju se u organizaciji gradova, općina, udruga ili stranaka, a velik dio građana ovaj neradni dan provodi u vlastitom aranžmanu u prirodi, uz društvo i roštilj. 

Prvi svibnja u Varaždinu

Najduljom tradicijom obilježavanja Praznika rada u Varaždinskoj županiji može se pohvaliti Varaždin gdje je na dravskom izletištu proslavu ove godine organizirao Grad, a grah dijelio gradonačelnik Ivan Čehok.

Kao i svake godine i ove se okupilo nekoliko tisuća Varaždinaca za koje je pripremljeno oko 5.000 porcija besplatnog graha. Grah je dijelio i gradonačelnik Ivan Čehok koji je rekao da ove godine Grad organizira proslavu jer je prošle godine postao vlasnik tog prostora.


Veselo u Osijeku


Veliki broj Osječana tradicionalno je na lijevoj obali Drave obilježio Međunarodni praznik rada, a okupljenima su podijeljene tri tisuće porcija graha.

Za kuhanje graha bili su zaduženi članovi Udruge majstori kotlića Slavonije i Baranje, a kako je rekao zamjenik gradonačelnika Boris Piližota, grah je nabavljen od lokalnog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

U Sinju skromno

Međunarodni praznik rada u Sinju je proslavljen skromno, uz tradicionalni grah i druženje u gradskom parku.Vukovar: Praznično druženje u prirodi

Praznik rada obilježen je i u vukovarskoj adici. Uz druženje u prirodi, građani su uživali u vojničkom grahu, koji je dijelio i gradonačelnik Penava. Oni mlađi su se igrali, a oni stariji ponešto su rekli i o položaju radnika u zemlji.Bandić: "Nek svi dojdu u Maksimir"

U emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" rano ujutro gradonačelnik Zagreba Milan Bandić pozvao je sve na proslavu Međunarodnog praznika rada u Maksimiru.

- Evo nas ponovno u Maksimiru, Bog nas mazi, s istoka dolazi sunce, bit će prekrasno. Nema blata, rosa će se dići. Podijelit ćemo 60 tisuća porcija graha. Oni koji nisu otišli iz grada "neka svi dojdu" u Maksimir. Želim da "više delamo", bolje se organiziramo i budemo bolji ljudi. Čestitam Međunarodni praznik rada, rekao je gradonačelnik Zagreba.


A iz Kastva se pak javila naša Ivana Črnjar Ivančan. U tom se mjestu tradicionalno  za Praznik rada priprema fažol.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!