20:07 / 01.05.2021.

Autor: Iva Magušić-Dumančić/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Praznik rada radan je za kandidate za gradonačelnika Zagreba

Radan Praznik rada za kandidate za gradonačelnika Zagreba

Radan Praznik rada za kandidate za gradonačelnika Zagreba

Foto: Dnevnik / HRT

Kandidati za zagrebačkoga gradonačelnika iskoristili su i Praznik rada za predstavljanje svojih programa. Glavna tema - prava radnika i nova radna mjesta.

Nova i sigurna radna mjesta u zelenom gospodarstvu obećava Tomislav Tomašević. Kojega je u lovu na gradonačelničku fotelju podržao i supredsjednik Europske zelene stranke.

- Zagreb je centar svih tehnoloških, kreativnih, istraživačkih potencijala. Zagreb mora predvoditi zelenu tranziciju u hrvatskoj i zato će nam to biti jedan od prioriteta, a upravo ćemo tako stvoriti dobro plaćena nova radna mjesta, rekao je Tomislav Tomašević, kandidat Možemo za zagrebačkog gradonačelnika.

Slično želi i Zvonimir Troskot, ali izlaz iz krize vidi u privatnom sektoru u koji bi trebalo usmjeriti europski novac - stvaranjem novih poduzetničkih zona.

- Pametne gradove od recimo ovih zemljišta koji kruže po kuloarima koji se stalno spominju ili primjerice ono što smo prepoznali sesvetsko prigorje ili jugozapad Zagreba kao srca ekološke poljoprivredne proizvodnje, kaže Zvonimir Troskot, kandidat Mosta za zagrebačkog gradonačelnika.

Da bi se Zagreb razvio u moderan europski grad nužan je zaokret prema radničkim pravima, smatra Joško Klisović. Kao gradonačelnik, kaže, bit će primjer.

- Grad mora i može promicati radnička prava. Grad mora osiguravati uvjete da se takva prava mogu realizirati, da je grad poželjan za dolazak na rad i stvaranje u našem gradu, izjavio je Joško Klisović, kandidat SDP-a za zagrebačkog gradonačelnika.

Zbog zadovoljnih radnika bit će bolja javna usluga, obećava Jelena Pavičić Vukičević i poručuje - štitit ću svakog radnika.

- Nadamo se da ćemo skoro ovo vrijeme ostaviti iza sebe, da ćemo u gradu Zagrebu stvoriti jedan okvir da će u gradu Zagrebu biti poželjno investirati, da ćemo na taj način otvarati nova radna mjesta, svi skupa imati bolje plaće i bolje uvjete za život, rekla je Jelena Pavičić Vukičević, kandidatkinja Stranke rada i solidarnosti za gradonačelnicu Zagreba.

Bolje uvjete za život nudi i HDZ-ov kandidat. Po uzoru na Bjelovar, povećat će, kaže, transparentnost financija, obećava uvid u svaku potrošenu kunu.

- Planiram uvesti imovinske kartice svih gradskih pročelnika i direktora u gradskim poduzećima po uzoru na Prag koji je 2019. uveo međunarodni antikorupcijski standard iso 3701. To želim napraviti u Zagrebu kako bi kreirao antikorupcijsku klimu, kaže Davor Filipović, kandidat HDZ-a za zagrebačkog gradonačelnika.

Službeno kampanja za lokalne izbore počinje nakon što lokalna izborna povjerenstva objave liste, a to prema zakonu moraju učiniti do ponoći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!