20:57 / 09.10.2018.

Autor: E.Š./HRT

Pred Hrvatskom vojskom najveća vojna vježba

-

-

Foto: - / -

Pred više od 5.500 hrvatskih vojnika jedna je od najsloženijih vojnih vježbi u povijesti naših oružanih snaga.
Pred više od 5.500 hrvatskih vojnika jedna je od najsloženijih vojnih vježbi u povijesti naših oružanih snaga. Od 13. do 15. listopada na poligonima diljem zemlje održat će se vježba Velebit 18 - združena snaga. Danas je počela završna faza pripreme, uzbunjivanje postrojbi.

Sve je spremno, vozila, sateliti, zapovjedna mjesta, vojnici i oprema. Na vježbi Velebit sudjelovat će vojnici svih rodova. Ovo je najveći trening Hrvatske vojske od njenog osnutka.

Održat će se na čak 11. poligona diljem zemlje od krajnjeg istoka do juga i otoka. Hrvatska će vojska pokazati cijeli spektar svojih sposobnosti, i to na kopnu, moru i u zraku.

Do sada najsloženijom i najopsežnijom vježbom rukovodit će se iz Centra u Udbini. Časnici za vezu svih vojnih rodova već su zauzeli svoja mjesta.

"Dobivamo sliku u realnom vremenu, sliku s mora, zraka, bespilotnih letjelica, sve te informacije predajemo zapovjedniku radi donošenja prave odluke", kaže Robert Suntešić.

Za vježbu je podignut i samoodrživi ekspedicijski kamp s kuhinjom i kupaonicama izrađenom prema NATO-ovim standardima. Vježba počinje u subotu, u neprekidnom trajanju od 72 sata trebala bi pokazati organizacijsku i borbenu snagu Hrvatske vojske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!