Nesnosne vrućine: U "crvenom" cijela obala, za vikend i dio kontinenta

25.08.2023.

Zadnja izmjena 19:14

Autor: Lucija Judnić/Hrvoje Matejčić/Dnevnik/Vijesti/HRT/IMS/V.G.

Nastavljaju se nesnosne vrućine diljem zemlje i trajat će sve do ponedjeljka. I danas je toplinski val zahvatio cijelu zemlju. Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je upute. Liječnici ponavljaju da su najugrožniji stariji, djeca i bolesnici, pogotovo kronični.

Crveni meteo-alarm koji označuje iznimno opasno vrijeme bio je na snazi za cijelu obalu - od Istre do krajnjeg juga. Narančasti meteo-alarm, opasno vrijeme, odnosio se na ostatak zemlje, dok je samo osječka regija bila u "žutom" - što znači vrijeme potencijalno opasno za zdravlje.

Temperaturni rekord bilježio je Mljet s 38°C. Na 37°C pržio se Knin, 36°C izmjereno je u Metkoviću, Pločama, Senju i Slavonskom Brodu. Na 35°C grijali su se Osijek i Zagreb. Upozorenja su izdana i za sutra, kada će biti još opasnije za zdravlje. U crvenom će tako biti cijela obala, ali i kninska i zagrebačka regija,  dok će ostali dijelovi zemlje biti u narančastom.

Klima se tako sve više klima. Jedan tjedan dišemo na škrge, drugi se smrzavamo. Klimatske promjene u Hrvatskoj sve su primjetnije, a zagrijavanje Zemljine atmosfere i više je nego očito. Zime su sve kišovitije, ljeta sve vrelija, a u usporedbi s temperaturama od prije samo 30-ak godina za većinu velika promjena.

Oblaci u koje sada sa strepnjom gledamo pokazatelj su što se događa s atmosferom. Zbog zagrijavanja i samo malog porasta temperature oslobađa se i sve veća količina energije pa nastaju superćelijske oluje kakve su nas pogodile u srpnju. Posljednja takva, usporedbe radi, bila je prije 15 godina iznad Krapine. Godišnje ćemo ih prema procjenama imati jednu do dvije, no postoje i drugi multićelijski sustavi koji iako manjeg intenziteta i dalje opasni.

Osim temperature raste i razina mora. Neke srednje projekcije za Jadransko more govore da će u sljedećih pola stoljeća njegova razina vjerojatno narasti za pola metra. I to možda ne zvuči zabrinjavajuće, no Dolina Neretve samo je jedna od površina na koju bi to moglo utjecati kao i otoci čija bi se površina mogla smanjiti.

Dio smo Sredozemlja koje se od ostatka svijeta u prosjeku zagrijava i 25% brže. No prema projekcijama stručnjaka ne bismo trebali očekivati ekstremne promjene u ukupnoj godišnjoj količini oborina, ali ono od čega nećemo pobjeći jest toplinsko opterećenje. S promjenom klime, upozoravaju svjetski stručnjaci, nestat će i vrijeme kakvo poznajemo, ali i neka zanimanja. Potreba za klimatskim stručnjacima zato će biti sve veća.

A da se do uništenih poljoprivrednih zemljišta, spaljene zemlje, potopljenih otoka i olujama razorenih gradova ne bismo doveli trebali bismo početi ozbiljno shvaćati dugoročan cilj Pariškog sporazuma. Njime se, naime, traži da porast prosječne svjetske temperature sve zemlje - zadrže na razini znatno manjoj od 2°C. 

Renko: Vrhunac toplinskog vala za vikend


-Toplinski val će vrhunac doživjeti u dane vikenda. S početkom sljedećeg tjedna slijedi promjena vremena s kojom će vrućina popustiti. Temperatura zraka zasigurno će već u ponedjeljak u najzapadnijim predjelima biti nešto niža, no veći pad temperature očekuje se u utorak i srijedu pa samim time bi i toplinski val onda trebao prestati, rekla je Tanja Renko, meteorologinja DHMZ-a.


● Donosimo niže u članku kako su osvježenje potražili Šibenčani, Riječani, Ličani na rijeci Uni i Varaždinci. Također donosimo i upozorenja i savjete liječnika. 

Spas od ljetne žege Šibenčani pronalaze na Jadriji


Izrazito vrući dani koje proživljavamo, osim pod klima uređajima, lakše se podnose uz more. Još od davne 1922. spas od ljetne žege Šibenčani pronalaze na Jadriji. Tada je na izlazu iz Kanala svetoga Ante sagrađeno prvih 50-ak kabina za presvlačenje. Niz šarenih vrata zaštitni je znak kupališta, a kabine su i danas središte društvenoga života.

Jadriju zovu i čuvaricom starog Šibenika jer baštini duh i šarm minulih vremena, a upisana je i u registar kulturnih dobara. Po uzoru na europske gradove na Mediteranu, udareni su temelji kupališta prije 101 godinu. A od samog osnutka nije bila samo mjesto ljetne dokolice - organizirali su se, a i danas se održavaju brojni sportski turniri i zabavni programi.

Srce društvenog života Jadrije su kabine. Na korak od mora, u njima se kuha, objeduje, odmara, noći. Od Jadrijaša Branimira Periše doznajte zašto Jadrijašima kabine život znače.

Riječani osvježenje potražili u moru


Iza Riječana je još jedna topla noć, a mnogi od njih rano jutros osvježenje su potražili na gradskim plažama.

Dnevna temperatura penjat će se do 37 Celzijevih stupnjeva.

Hitne službe zbog visokih temperatura imaju povećan broj intervencija.

Lička ekipa HRT-a na rijeci Uni


Toplinski je val pogodio i Liku. Temperature se na suncu penju i do 33°C. No to je zapravo mjesto koje je stvoreno za toplinske valove. Tu se najlakše skriti od vrućine i rashladiti u ledenim rijekama poput Like, Korane, Gacke ili pak Une. Ovu posljednju obišla je lička ekipa HRT-a.


Kako se hlade Varaždinci


Nakon iznimno tople noći u kontinentalnom dijelu Hrvatske, Varaždinci su već od ranog jutra potražili hlad na kupalištima. Djelatnici hitne medicine tvrde kako zasad nije bilo intervencija zbog toplotnog udara. Potiču građane da se, kao i dosad, drže preporuka te ne izlaze u najtoplije doba dana. 

Vrućine opasne za zdravlje


Liječnici posebno upozoravaju da se stariji građani, djeca i trudnice ne izlažu najvećim vrućinama.

- Proteklih dana je povećan obim posla, kako zbog vrućine tako i zbog velikog broja ljudi koji gostuju u našoj županiji i gradu. Danas srećom nemamo intervencija koje bi povezali uz vrućinu, rekao je Jakov Aranza, Zavod za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije.

Jako puno intervencija odnosi se i na radnike koji rade na otvorenom.

- Jutros na Visu smo imali nepalskog državljanina koji je doživio srčani udar. Prebačen je helikopterom u bolnicu. Njegovo zdravstveno stanje je u redu, ali možemo ga spojiti s vrućinom, rekao je Aranza.

Koža sve pamti


Neira Puizina Ivić, dermatologinja splitskog KBC-a, upozorila je kako koža sve pamti.

- Ove godine ćete izgoriti, međutim sa starenjem gubimo mogućnost oporavljanja stanica koje stradaju na Suncu. Greške se nagomilavaju i neminovno, pogotovo kod osoba svjetlije puti, dolazi do različitih degenerativnih promjena i stvaranja karcinoma. To najčešće bude nakon 50 godine, rekla je liječnica.

Svaka promjena koja ne cijeli, crvenilo ili upala, znak je da se treba javiti liječniku i tretirati je.

- Opekline treba tretirati kortikosteroidnim kremama jer se radi o jakoj upalnoj reakciji. Također, daju se lijekovi protiv alergija, antihistaminici jer ima jako puno histamina zbog kojih nas koža svrbi i peče. Isto tako, zbog jake upale se mogu uzimati i lijekovi protiv upale, poput andola ili brufena, pojasnila je liječnica.

Ponovila je kako između 11 i 16 sati treba izbjegavati izlaganje Suncu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!