17:53 / 15.06.2020.

Autor: Borko Brunović/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Predaja izbornih lista

-

-

Foto: - / -

Do sutra u ponoć političke stranke mogu predati kandidacijske liste za parlamentarne izbore na koje izlazimo 5. srpnja.
Do sutra u ponoć političke stranke mogu predati kandidacijske liste za parlamentarne izbore na koje izlazimo 5. srpnja.

S obzirom na to da je rok jako blizu, u Saboru, gdje se liste predaju Državnom izbornom povjerenstvu, od jutra je gužva.

Među prvima liste je predao predsjednik HNS-a. Unatoč anketama optimistično najavljuje da će stranka sudjelovati i u sljedećoj Vladi.

I to onoj u kojoj, kako kaže, neće biti ekstremista.

- One neke koji su sa Škorom i Škorini, koji su sa Ilčićem recimo, ili s Bujancem razgovaraju, ti ljudi nam nisu prihvatljivi jer samo razmišljaju o tome kako nekom ideologijom doći na vlast, biti u Saboru i uhljebiti se, ističe predsjednik HNS-a Predrag Štromar

Nedugo zatim liste su donijeli i SDSS-ovci. Najavljuju 3 mandata i borbu za tolerantnije društvo. Imali su i poruku za one koji ih nazivaju etnobiznismenima i koji kampanju, kažu, baziraju na etničkoj mržnji.

- Sve što su radili do sada u politici je bilo profiterstvo. I ono kada su bježali od rata i onda kada su se vratili u zemlju nakon rata. Sve je bilo u funkciji toga. Te mesije bi narod trebao prozrijeti, kaže predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

S listama u rukama u DIP-u i Reformisti. Očekuju 4 mandata. I oni kažu da će imati presudnu ulogu u formiranju Vlade. Podržat će Davora Bernardića, prihvatljiv im je Andrej Plenković, a ne odbacuju, čini se, ni Miroslava Škoru.

- Domovinski pokret je kao što samo ime kaže, jako široka definicija. Tamo postoje vrlo kvalitetni ljudi, a postoje i neki koji su nam politički neprihvatljivi. Ali nemojmo sad o tome, pustimo, izbori će pokazati, dodaje predsjednik Narodne stranke - Reformista Radimir Čačić.

Saborske mandate u 4. i 5 jedinici želi osvojiti i Snaga Slavonije i Baranje. Nova stranka koju vodi bivši čelnik HDSSB-a obećava regionalizaciju, razvoj i preustroj Hrvatske.

- Smanjiti broj županija na pet. Dakle pet regija, pet županija, ali isto tako ukinuti i one silne jedinice lokalne samouprave koje u ovom vrmeenu ne mogu financirati niti same sebe i žive od državnih potpora, ističe predsjednik Snage Slavonije i Baranje Vladimir Šišljagić.

Velike ambicije ima i Zeleno-lijeva koalicija 6 stranaka koja ide u 11 izbornih jedinica.

Očekuju više od 3 mandata i dobar rezultat u Zagrebu. Neće, kažu, koalirati s Mostom, Domovinskim pokretom i HDZ-om.

- Prvi puta u Saboru će biti zastupljena jedna zelena, moderna, progresivna Ljevica za 21. stoljeće. I zastupat ćemo naravno vrijednosti demokracije, zaštite okološa, održivosti i socijalne pravde, kaže Tomislav Tomašević iz Možemo i Zagreb je naš.

Očekivanja stranaka koje su dosad predale liste uvelike premašuju ukupni broj zastupničkih mjesta - a prava gužva u Saboru tek se očekuje sutra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!