08:46 / 13.06.2019.

Autor: M.Š./I.H./HRT

Predane kutije s potpisima, slijedi provjera

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sindikalni predstavnici predali su potpise u Hrvatskom saboru.
U organiziranoj povorci, predstavnici inicijative "67 je previše" zajedno sa sindikalnim aktivistima pu Sabor su donijeli 65 kutija sa 748.624 prikupljena potpisa - dvostruko više nego što je potrebno za raspisivanje referenduma protiv produljenja radnog vijeka.Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković primio je predstavnike Inicijative, nakon čega je izjavio da se u povjerenstvu koje je za to imenovano obavlja primopredaja više od 748 tisuća potpisa o kojoj će biti sačinjen zapisnik.

Tatjana Munižaba je javila da će Odbor za Ustav prvo morati odlučiti hoće li tražiti dodatnu provjeru pravovaljanosti potpisa, u tom slučaju se šalju resornom ministarstvu. Diskutabilan bi mogao biti rok kojeg nema, a kada izvješće iz Vlade dođe u Sabor, opet se sastaje Odbor za Ustav koji ili donosi odluku o raspisivanju referenduma ili se traži ocjena ustavnosti.

- Budući da je jako velik broj, očekuje se da će biti relevantan broj potpisa - dovoljan da se raspiše referendum, kazao je Jandroković nakon sastanka.

Upitan ima li još mjesta za pregovore sa sindikatima kako do referenduma ne bi došlo, poručio je da su oni uvijek dobrodošli ali mu se nakon razgovorima s predstavnicima inicijative čini kako oni više nisu skloni pregovorima. Negirao je da ih je pokušavao uvjeriti da ponovno "sjednu za stol" rekavši kako je tu bio kao predsjednik Hrvatskog sabora da bi primio potpise i zahtjev za raspisivanjem referenduma.- Ovom predajom zahtjeva za raspisivanjem referenduma smo mi kao Inicijativa završili prvi korak našeg posla, kazala je nakon sastaka s Jandrokovićem , u ime Inicijative Mirela Bojić.U Inicijativi očekuju da procedura kontrole potpisa u Saboru počne što prije te da se zatim hitno raspiše referendum. Ne boje se da bi na zahtjev vladajućih Ustavni sud mogao odbaciti njihovo pitanje jer su ga, kažu, pisali u suradnji s ustavnim stručnjacima.


Okupljanje sindikalnih predstavnika na Trgu Katarine Zrinske

Prije dolaska u Sabor, sindikalni predstavnici su se okupili na Katarininom trgu. Simbolično, donijeli su 65 kutija jer je sve više previše, poručuju. Očekuju da saborska procedura krene što prije, da se potpisi što prije počnu kontrolirati, da to ne traje predugo i očekuju da se brzo raspiše referendum. Dodaju da nema mjesta za pregovore, što ističu već duže vrijeme.

- U ovome trenutku više nema mjesta niti vremena za pregovore. Pregovore smo inicirali krajem prošle godine, no Vlada nije mislila da treba s njima sjesti i razgovarati, zato smo došli do skupljanja potpisa. U ovom trenutku, kada je skupljen ovoliki veliki broj potpisa građana koji su dali svoj potpis da se raspiše referendum, mi kao inicijativa nemamo ništa drugo nego da se referendum raspiše, mi imamo odgovornost prema njima, zato pregovori ne dolaze u obzir i očekuju raspisivanje referenduma, poručila je Bojić.Prije početka sjednice Vlade, ministar Lovro Kuščević je kazao da se danas predaju potpisi, pa ćemo vidjeti što će Sabor odlučiti. Sindikati nisu voljni razgovarati i odbili su sve poruke ministra Marka Pavića, Kuščeviću to nije drago, smatra da se stvari rješavaju za stolom, dijalogom.O predaji potpisa te daljnjoj proceduri govorili su u Studiju 4 predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk te potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Josip Borić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!